Menu

Móra Ferenc: A ​hatrongyosi kakasok – Állatmesék

A kötetben 60 állatmese olvasható. Megismerkedhetünk különböző állatokkal, legyen az négylábú, szárnyas vagy zümmögő barát.  Móra Ferenc hol bűbájos mesét, hol tanulságos ismereteket mond el róluk.

A hatrongyosi kakasok, a nagy hatalmú Sündisznócska, a gavallér zsiráfok, Harkály mester és a csókai csóka régi kedves ismerősei a magyar gyermekeknek.

Részlet „A mi pókunk” című meséből:

„Minap, ahogy ballagok hazafelé, nagy jajveszékeléssel szalad elejbem a lépcsőn Panka lányom. Libeg-lobog az aranyhaja, tele van könnyel a búzavirágszeme, panasszal a pici szája:

– Jaj, apuka, nagy szégyen érte a házunkat!

– Micsoda, szentem? – tudakoltam tőle ijedten. – Tán elfelejtett delet kukorékolni a kakasunk?

– Jaj, nagyobb ez még annál is!

– Tán lehágta a sarkát a bádoghuszár a porcelán királykisasszonynak?

– Jaj, édes apukám, ne is találgasd, mert azt ki nem találod! Azt mondta ránk a házmester Böske, hogy nekünk még pókunk sincs!

– Ejnye, söprű meg a kefe! – mordulok el haragosan. – Ez már csakugyan nagy csúfság. Hamar, hamar, édesanyja, teremts ide nekünk egy pókot! Nem bánjuk mink, ha csupaakkorácska lesz is, mint egy kétfelé tört mákszem, csak pók legyen!

Olyan áldott lélek ez az anya, hogy a mi kedvünkért tán még a csillagokat is idehordaná az asztalra játéknak, de pókot nem tudott keríteni sehol sem. Pedig majd sírva fakadt szegény a nagy igyekezetben.”

A HATRONGYOSI KAKASOK MESEKÖNYV LETÖLTÉSE

PDF         EPUB

Kategóriák