Menu

Zágoni Olga: A ​fáról lepotyogni tilos!

Öcsi az a kisfiú, aki mindig a porolón „ácsingózik”, mert onnan messzire lehet látni. S mert gyakran kapaszkodik fel a porolóra, azt tartja magáról, hogy ő egy »világot nézett« gyermek. 

Részlet a könyvből:

„Gyuri eddig a testvérem és a barátom is volt egy személyben. De ezentúl már csak a testvérem lesz. Azt mondja, hogy kicsi vagyok, és ő mindent jobban tud. Ezt csak azért mondta, hogy a színes ceruzát elvegye tőlem, mert ő rajzolni is jobban tud.

Ha már elvette, akkor én nem vagyok irigy. Rajzoljon vele, amit akar. Nagy házat meg nagy autót. De abban a házban úgysem lesz semmi, se gyerek, se játék, abban a házban mindig csak este lesz, és a villany is mindig csak aludni fog.

Nem lesz más, csak éjjeli szekrény, éjjeli asztal meg éjjeli ajtó. Az éjjeli széken lesz egy éjjeli kabát, és az is fog aludni. Még a legyek is csak éjjeli legyek lesznek, csak a sötétben fognak igazán burungozni.

Rajzolhat vele nagy utánfutós autót is. Csakhogy az úgysem fut sehová, mert a ceruza hegyétől kilyukadnak a kerekei, s akkor az már nem is lesz más, csak egy tragacs.

Máskülönben ő nem is tudja rendesen lerajzolni, mert milyen autó az, amelyiknek nincs füstje meg villogó lámpája? Az egy semmi autó! A Gyuri rajzán még az ég is üres, nincs rajta más, csak egy nap, és annak is esnek le a sugarai.

Én majd olyan napot rajzolok, amelyik vidám lesz, és sárga színűre festem, hogy világítson. Teszek mellé repülőt, helikoptert, meg egy verebet. Az. autómnak pedig azért is lesz villogó lámpája. Ha nincs, honnan tudják meg az emberek, hogy neki sürgős dolga van?”

A FÁRÓL LEPOTYOGNI TILOS! KÖNYV LETÖLTÉSE

 

Kategóriák