Menu

Bodor Ádám: Sinistra ​körzet – Egy regény fejezetei

A SINISTRA KÖRZET KÖNYV ONLINE OLVASÁSA

A történet hősei valahol ​Európa közepén egy bornírt társadalom foglyai – s ezenközben az öröklét számkivetettjei.

Életviszonyaik tökéletesen szervezetlenek, mindennapjaik a totális működésképtelenség szüntelen tudomásulvételével és megindító kijátszásával múlnak.

A történetek elbeszélője és elszenvedője Andrej Bodor, akit papírjaitól és nevétől is megfosztanak, mikor megérkezik Dobrin „City”-be, a számára kijelölt lakhelyre, hogy felkeresse nevelt fiát.

Részlet a könyvből:

„Két héttel azelőtt, hogy meghalt, Borcan ezredes magával vitt terepszemlére a dobrini erdőkerület egyik kopár magaslatára. Arra kért, tartsam nyitva a szemem, főként az út menti berkenyés bozótot figyeljem, megérkezett-e már a csonttollú madár. Ősz közepe volt, a cserjés idegen hangoktól zsibongott.
Az erdőbiztos szemléje máskülönben abból állt, reggelente ellátogatott a medvészetbe, szemrevételezte az állományt, majd hazatérőben végigbaktatott valamelyik hegyháton, s miközben magába szívta a rezervátum bódító csendjét, a völgyek mélyéről áradó patakzúgást, jelentést fogalmazott a látottakról. Most azonban járatlan ösvényeken, a hegyi vadászok útjelzéseit követve egyenesen titkos kilátóhelye felé tartott. Állítólag megjelentek a csonttollúak, nyomukban az erdővidéket telente meglátogató láz, amelyet Sinistra körzetben ki tudja, miért, tunguz náthának neveztek.
Borcan ezredest a tetőn kőből rakott, mohával bélelt pihenőhely várta, közelébe érve jégesőkre való, bőrből készült hegyivadász-ernyőjét a fűbe ejtette, megoldotta köpenyét, és mindjárt kényelembe helyezte magát. Sapkáját is levetette, nehezéknek néhány zuzmótól tarka követ dobott rá, aztán hajadonfőtt, szélben lobogó hajjal, rezgő fülcimpákkal órákon át meredt távcsövével a keleti látóhatárra.”

A SINISTRA KÖRZET KÖNYV ONLINE OLVASÁSA

Kategóriák