Menu

Darvasi László: A ​titokzatos világválogatott – A labdarúgás története

A TITOKZATOS VILÁGVÁLOGATOTT KÖNYV ONLINE OLVASÁSA

Foci az egész világ, futballpálya az egész élet, és játékos benne minden férfi és nő. Közel negyven írás a fociról, és mindazokról, akik életre-halálra képesek a labdát kergetni.

Részlet a könyvből:

„1998. augusztus 18-án végigolvassuk a krétaírást a taverna bejáratánál. Este tíztől megtekinthető a Nottingham Forest–Arsenal labdarúgó-mérkőzés. Efarisztó poli. Helyet foglalunk tehát a görög restaurantban. Aztán házi bort iszunk és birkasültet eszünk tzatzikival. Korfun ne igyál Guinnesst, vizezik. És sokkal jobb a berlini döner kebab, mint a görög! Az angol keménységről szóló közhely pedig butaság. Hüledezve bámuljuk a képernyőt. Az első tíz percben nincs fault, holott az iram fergeteges. A második alárúgás a huszadik percben farag picikét az egyik lábszárcsonton. Az átlagot azután is tartják a fiúk. Mintha nem is csapatokat, hús-vér embereket látnánk! A britek megtanultak szabálytalanság nélkül is játszani. Angol leányka ül mellettünk, vérpiros, 17-es Arsenal-mezben, a szám birtokosa egy Petit nevű szőke francia. Egy francia világbajnok.
A kilencvenes évek borzasztó IRA-robbantása után egy szerencsétlen kisfiú lábát amputálták. Az anyukája sírva hajtogatta, hogy most már nem fog futballozni a kicsi, most már nem rúg labdába, nem cselez, nem. Korfu zöld szigetén az angolok éppen úgy néznek ki, mintha Margaret Thatcher lenne az édesanyjuk, Paul Gascoigne pedig az édesapjuk. Éppen írja a német Bild, hogy Gascoigne elment a barátjával italozni, aki aztán belehalt az alkoholizálásba.

Azt is írja a Bild, hogy Gascoigne így mentegetőzött: ő bizony csak két pohár bort ivott. De sajnos ez nem mentség. Idd el az utolsó pohárral a barátod elől, az ő érdekében teszed.”

A TITOKZATOS VILÁGVÁLOGATOTT KÖNYV ONLINE OLVASÁSA

Kategóriák