Menu

Darvasi László: A ​veinhageni rózsabokrok

A VEINHAGENI RÓZSABOKROK NOVELLÁSKÖTET ONLINE OLVASÁSA

A könyvben 11 novella olvasható. A címadó novella története: egy vallásos kicsi városka rendőr kapitánya festményt rendel a városkába nem régen érkezett híres festőművésztől, egy fiatal leánytól.

Darvasi László: A ​veinhageni rózsabokrokAz elkészült festményt azonban nem kapja meg, mert a lány eltűnik mielőtt a képet átadná. A titokzatos bűncselekmény nyomozására a szomszéd elöljáróságtól érkezik nyomozó, és hamarosan pattan a bilincs a bűnösön, a 17 éves magányos kamaszon akit az egész város csak bolondnak ismer.

Részlet a könyvből:

„Én egy nagyon vallásos városban élek. Pontosabban csak a határán, egy óra gyaloglásra az első háztól, egy tanyán, ahol már nem lakik más, csak jómagam, mert apámék meghaltak. Nagyon szegény és elhanyagolt az én tanyám, de a házban s a ház körül mindennek külön neve van. Ez persze nem erény, s főképp nem mentő körülmény ebben az ügyben. Nem is azért mondom. A veinhageni rózsabokrok lehányása nemcsak ritkaságszámba menő, de különlegesen súlyos vétek volt, ezért megbilincselve vittek a főkapitányságra. Ráadásul Szent Pál apostol napján történt, kora délután, amikor több a fény és kevesebb a mentség. Az emberek ismertek engem, ezért aztán a főutcán hamar csődület támadt, ott tébláboltak a házak, a szegényes kirakatok és a mocskos kocsmák, hentesüzletek, fodrászatok előtt, és szörnyülködtek, ingatták a fejüket és csak suttogni mertek.
Azt suttogták, hogy nézd csak, a kosárfonó kopasz fia.
Nézd csak, a ruháját is lehányta.
Nézd csak, megbilincselték.”

A VEINHAGENI RÓZSABOKROK NOVELLÁSKÖTET ONLINE OLVASÁSA

Kategóriák