Menu

H. G. Wells Mikor ​az alvó ébred

Graham insomniában, más néven álmatlanságban szenved, és napokon keresztül nem tud elaludni. Ám egyszer pillanatok alatt olyan mély, kómaszerű állapotba kerül, melyből csak 203 évvel később ébred fel.

203 év alatt a világ nagyon megváltozott, ő pedig gazdag ember lett. Ismerkedik az új világgal, de az emlékezetében a két évszázaddal korábbi Anglia emlékei élnek…

Részlet a könyvből:

„Az idegen görcsös merevsége példátlanul hosszú ideig tartott, azután lassan meglágyult s mélységes nyugalmat sejtető petyhüdtséggé változott. Két szemét csak ekkor lehetett lezárni.

Isbister lakásából a boscastle-i kórházba, s a kórházból néhány hét múlva Londonba szállították. De még itt is ellenállott minden élesztési kísérletnek. Egy idő múlva, később megtudjuk majd miért, az élesztési kísérleteket abbahagyják. Hosszú ideig ebben a különös állapotban feküdt, tehetetlenül és mozdulatlanul, – nem holtan, de nem is elevenen, mintha a semmiség és a lét határán lebegett volna. Mély sötétség borult rá, amelyen sem gondolat, sem érzés sugara nem tört keresztül, álmatlan üresség, végtelen hosszú béke. Elméje forrongása hirtelen nyugalommá fokozódott. Mi lett az emberből? Hová lesz egyáltalán véve az, akit hatalmába ejt a teljes érzéketlenség?

– Mintha tegnap történt volna, szólt Isbister. Úgy emlékszem rá, mintha tegnap történt volna, – sőt tán még tisztábban emlékszem rá, mint a tegnapi dolgokra.”

MIKOR AZ ALVÓ ÉBRED KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák