Menu

Alekszandr Szergejevics Puskin: A ​kapitány lánya

A mű egy boldogság után sóvárgó és életveszélyesen szorongató helyzetekbe kerülő nemesifjú sorsát és egy lázadásoktól nyugtalan, drámai feszültségű kornak történetét idézi, már-már felülmúlhatatlan tömörséggel.

Tartalom

1 A gárdaaltiszt
2 A vezető
3 Az erőd
4 A párbaj
5 Szerelem
6 Pugacsov lázadása
7 A roham
8 A hívatlan vendég
9 A válás
10 A város ostroma
11 A lázadók tanyája
12 az árva
13 Letartóztatás
14 Ítélet

„A tér kiürült. Én még mindig egy helyben álltam, nem tudtam rendbe szedni gondolataimat.

Mindennél jobban kínzott, hogy nem ismertem Marja Ivanovna sorsát. Hol van? Mi lett vele? Sikerült-e elrejtőznie? Megbízható-e a búvóhelye?… Nyugtalan gondolatoktól eltelve, bementem a parancsnok házába. Minden üres volt: a székek, asztalok, ládák felborítva, az edények összetörve, minden széjjelszórva. Felfutottam a kis lépcsőn, amely a nagyszobába vezetett, és életemben először bementem Marja Ivanovna szobájába. Megláttam az ágyát, amelyet a rablók feldúltak; a szekrényt feltörték és kirabolták; az üres szentképtartó előtt még égett a mécs. Az ablakközben függő kis tükör is épségben maradt… de hol lehet ennek a békés, szűzi cellának lakója?

Rémítő gondolat villant át agyamon: elképzeltem a haramiák keze között… Szívem elszorult… Keservesen sírni kezdtem, és hangosan mondogattam szerelmesem nevét… E pillanatban gyenge nesz hallatszott, és a szekrény mögül Palasa jött elő sápadtan és remegve.”

A KAPITÁNY LÁNYA KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák