Menu

Jules Verne: A ​Szahara tengere

PDF     EPUB     MOBI

Egy francia mérnök, Schaller, úgy gondolja, ha vízzel árasztanák el a sivatagot, nemcsak az oázisokban lehetne növényeket termeszteni.

Expedíciót szervez a terület alapos feltérképezésére. A gyarmatosítók ellen küzdő arabok azonban elfogják őket. Egy földrengés következtében a tengervíz elárasztja a sivatagot. Az arabok elpusztulnak a vízben…

„Schaller beszédének nagy volt hatása és jelentősége. Hiszen most már szinte bizonyosra vehető, hogy Roudaire kapitány terve meg fog valósulni, és a nagy csatorna, – melynek segítségével a sivatag homokját a tenger hullámai öntik majd el – elkészül. Ám az újonnan alakult részvénytársaság, úgy döntött, hogy mielőtt az óriási, a sivatagot a gabesi kikötővel összekötő csatorna építéséhez kezdenének, Schaller indítványának értelmében komoly és megbízható mérnökökből és geológusokból álló expedíció fog helyszíni szemlét tartani a félbemaradt munka felett.

A kétmillió ötszázezer hektárnyi terület értékesítésére, a régebben megkezdett, de félbemaradt építkezési munkák megvásárlására és a nagyszabású terv kivitelére új részvénytársaság alakult. A részvénytársaság székhelye Párizsban volt.

Az új vállalat részvényeit igen jól fogadták, úgy a pénzvilág kapacitásai, mint a nagyközönség. A részvények magas árfolyamon keltek el a tőzsdén. A vállalat biztos, konszolidált alapokon nyugodott, nagy pénzügyi kapacitások álltak a háta mögött és a részvénytársaság pontos, lelkiismeretes költségvetéssel dolgozott.
A munkák vezetésével megbízott mérnök Schaller volt, aki – mint tudjuk – a gabesi kaszinó termében olyan ékesszólóan ismertette a sivatagot elborító tenger tervének történetét. A társaság határozata folytán ugyancsak ő vezeti azt a tudományos expedíciót is, melynek feladata: a félbemaradt építkezés és ásatás alapos megvizsgálása és ismertetése.”

PDF     EPUB     MOBI

Kategóriák