Menu

Nathaniel Hawthorne: Derűvölgy ​románca

deruvolgy-romanca-nathaniel-hawthorneNathaniel Hawthorne-t már jól ismeri a magyar közönség, hiszen „A skarlát betű” és „A hétormú ház” méltán híres regények szerzője.

A Derűvölgy románcá-nak alapötletét a Brook Farmnak nevezett, Boston környéki, híres utópista közösség története adja. A regény bővelkedik romantikus fordulatokban, sőt Coverdale alakjában maga a szerző is színre lép. A történetből megismerkedhetünk Silas Fosterrel, a kérges tenyerű, dolgos farmerral; Zenobiával, a szenvedélyes, büszke, ragyogó szépségű asszonnyal; Hollingsworth-tal, a bűnözők eltorzult lelkivilágát kutató, irgalmatlanul kegyetlen kovácsmesterrel.

Részlet a könyvből:

„A környező erdőnek ebben a szögletében már régebben felfedeztem egy kis remetelakot. Amolyan lombsátor volt, magasan fent a levegőben, egy sima fenyő legbelső ágai közt. Szokatlanul nagy és buja vadszőlő kígyózott fel a fára, s miután kusza indáival körülölelt minden ágat, még három-négy szomszédos fára is ráfonódott, s az egész facsoportot kibogozhatatlan poligámiába házasította össze. Egyszer egy nyári zápor elől menekülve, pillanatnyi szeszélyből felkapaszkodtam ebbe a látszólag áthatolhatatlan lombsűrűbe. Az ágak utat nyitottak nekem, majd megint összeborultak alattam, mintha mókus vagy madár surrant volna rajtuk keresztül. S ekkor fent a magasban, a középső fenyő törzse körül csodás fészekre találtam – Robinson Crusoe vagy Károly király is megirigyelte volna! Az inda szerelmetes ölelésével megfojtott néhány fenyőágat, leveleivel napfénytől elzárt légi sírverembe rejtette őket, s pusztulásuk aztán egy kamrácskát: nagyszerű menedékhelyet alakított ki. Csekély leleményességre volt csupán szükség, hogy kitágítsam belsejét, és a zöld falon kukucskáló réseket nyissak. Ha a szerencse valaha életemben mézeshetekkel ajándékozott volna meg, komolyan megfontoltam volna, ne hozzam-e el ide ifjú feleségemet, ahol a legközelebbi szomszédunk a facsoport egy másik részén fészkelő két sárgarigó lett volna.”

A DERŰVÖLGY ROMÁNCA KÖNYV LETÖLTÉSE

PDF FORMÁTUMBAN         LIT FORMÁTUMBAN

Kategóriák