Menu

Kodolányi János: Az ​égő csipkebokor

AZ ÉGŐ CSIPKEBOKOR KÖNYV LETÖLTÉSE

Történelmi regény a zsidóság megszületéséről, és életrajzi regény Mózesről.

Regény a hitről és az örök kételyről. Regény arról, hogy a vezető hogyan lehet leginkább hasznára az általa vezetetteknek, gyakran ellenükre is akár.

Részlet a könyvből:

„Az ünnep: a szabadság. Megszabadulás minden nyűgtől. S ha ebből szabadulunk, éppen az az ünnep. Nem vigasság, zabálás, ivás, tombolás az ünnep, nem csinnadratta, nem. Hiszen ha így volna, nem volnának komor, szomorú, de mégis fölemelő ünnepek. Az ünnep: csend. Megállás. Elmerülés az időtlenségben. Hangtalan ujjongás, néma zokogás. Mosoly a könnyek között. Könny a mosolyban. Ahogy a fölkelő, a lenyugvó Nap ragyog át a felhők résén. Az ünnep az a pillanat, mikor álomnak érezzük a valóságot. És valóságnak azt, ami láthatatlan, megfoghatatlan.
Ünnep, mikor a lenyugvó Nap utoljára pillant végig a földön…
Ünnep, mikor egy bezárt szobában a földi kín jajgatása elhallgat, s fölsír az újszülött gyermek első szava…
Ünnep, mikor az ember búcsút int fáradt szeme pillantásával az életnek, s örökre behunyja…
Ünnep, mikor a paraszt a kaszáját első ízben vágja a zizegő gabonába. Mikor az érett szőlő első fürtjét metszi le a gazda az őszi fényben fürdő hegyoldalon. Mikor az első új kenyér, az első korsó bor megjelenik a fehérrel terített asztalon. Mikor az első vadat ejti el a vadász az esztendőben.
Mikor váratlanul megérkezik a régen látott jó barát, rokon, házastárs. Mikor a zenekar befejezi a hangszerek hangolását, csend támad, s fölzendül egy Istenben elmerült lélek szava.”

AZ ÉGŐ CSIPKEBOKOR KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák