Menu

Lengyel Balázs: A ​szebeni fiúk

A SZEBENI FIÚK KÖNYV ONLINE OLVASÁSA

Izgalmas történelmi regény az 1848-as szabadságharc idejéből.

A nagyszebeni gyerekek gondtalan csatajátékából, romantikus várépítéséből váratlanul országos méretű hőstett válik. Egy kihallgatott beszélgetés hírét elviszik Bem apónak, ezzel segítve hozzá a nagy tábornokot, hogy zseniális módon kiűzze az osztrákokat Szeben várából. A történetben fel-feltűnik az 1848-as események sok ismert alakja, a szebeni fiúk Petőfi Sándorral is találkoznak.

„A választással hamar megvoltak. Átfutottak az erdőszélre, botokat vágtak a játékhoz. Szakértelemmel méregették a bokrok hajtásait: ez jó lesz, ez a vessző még nőhet, erősödhet. Pali talált egy jó ujjnyi vastag, egyenes somfát, tele piros, érő sommal. Abból faragta ki a botját. A savanykás, édes gyümölccsel meg a zsebeit tömködte tele.
Végül egy arasznyi darabot levágott még a legvastagabb részből, s a két végét kihegyezte, mint a plajbászt. Ez lesz a bige. Ezt kell úgy megütni az egyik végén a bottal, hogy felpattanjon, s mikor már a levegőben van, gyorsan, ügyesen elütni. Minél messzebb, annál jobb. Nagy művészete van ennek.
A kések könnyen vágták, tisztították a gallyakat. Egykettőre volt mindenkinek „ütője”. Suhintgattak a botokkal, próbálgatták, hogyan áll a kézben. Fürgén, ficánkoló jókedvvel kezdtek a játékhoz. Pali lehántotta a háncsot a bigéről. Hadd villogjon fehéren a levegőben. Aztán kipróbálta. Megütötte a végét, hogy felperdüljön, s egy második suhintással jó messzire elrepítette.
Szép ütés volt, nemcsak afféle próbának való. Fehér madárként repült a bige a levegőben. S mintha fészkére szállt volna, a rét szélén, a bokrosban csapódott le. A fiúk utánaszaladtak, be a cserjés szélére, ahol a gyalogösvény nekivág a hegyoldalnak. Az ösvényen valaki szembejött velük. Majd belefutottak.
A fiúk visszahőköltek az idegentől. Félelmes volt ez a nem várt találkozás. De az még sokkal inkább megrémült. Megtorpant, menekülésre készen pillogott, mint a nyúl ugrás előtt. Csakhogy éppen ugrani nem tudott: nagy köteg rőzsét hozott a hátán. Tömzsi, fekete legényke volt, olajos arcú. Fekete pantallójában szinte beleolvadt a hátán tornyosodó száraz ágak közé, csak a meztelen lába villogott fehéren.”

A SZEBENI FIÚK KÖNYV ONLINE OLVASÁSA

Kategóriák