Menu

Edgar Wallace: A ​rémületes arc

A REGÉNY LETÖLTÉSE PDF ÉS EPUB FORMÁTUMBAN

Dick Shannon magándetektívnek mozgalmas éjszakája volt.

Az amerikai nagykövet fogadást adott, és szerencsére nem történt semmi atrocitás. Megkönnyebbülve indult volna haza, amikor értesítést kap, hogy a Temzébe az arra járó posztos rendőr feje fölött áthajítva egy hullát dobtak. Alighogy odaér a halottszemlére, újabb hír: a finn királynő nyakékét ellopták! Ugyanakkor, de ettől függetlenül, egy fiatal lány álmát egy rémületes arc zavarja meg. Vajon mi a kapcsolat a rejtélyes esetek közt?

Részlet a könyvből:

„A köd, amely később leszállt Londonra és eltörölt minden határvonalat, most még csak szürke, homályos fenyegetés volt. Az égboltnak minden világossága eltűnt, az utcák lámpáinak szétmosódott a fénye, mikor a Dél-Afrikából érkezett ember tétova lépésekkel bekanyarodott a Portman-térre. A kemény hideg ellenére sem volt felsőkabátja. Inge nyitva a nyakánál.

Ment, ment, sorra megbámulta a kapukat, végül az 551. számú ház előtt megállt és szemügyre vette a sötét ablakokat. Ripacsos szájának szöglete görcsös vigyorgásra görbült.

Az erős italozás minden alapérzelmet hevesebbre fokoz. A barátságos természet még jobban összebarátkozik embertársaival, – a békétlen természet még békétlenebb lesz. Abban pedig, aki nagy sérelmeket hordoz szívében, az ital kábulata azt a vérszínű ködöt terjengeti, amelyben a gyilkosság gondolata settenkedik. Lakerben pedig benne lakozott a nagy sérelem is, az érzés-hevítő ital is.

Meg szerette volna tanítani azt a vén sátánt, hogy nem rabolhatja örökkön az embereket, csak úgy szó nélkül. A piszkos zsugori, aki csak a nálánál különbek bátorságáról szedi le a tejfelt. Itt van például ő maga, Laker. Egyetlen fillér nincs a zsebében. Mögötte hosszú és kínkeserves utazás és a titkos üzenet emléke, amely éppen akkor érkezett Cape Townba, amikor a rendőrség átkutatta a szobáját. Kutyának, nem embernek való volt az ő élete. Ugyan hát miért éljen fejedelmi bőségben a vén Malpas, akinek úgyis alig van már hátra napja, míg legjobb ügynökének csak az élet érdese-rögöse jut? Laker mindig efféléken jártatta az eszét, valahányszor erőt vett rajta az ital.

Alakja nem olyan emberre vallott, akitől egészen természetes, hogy csak úgy bátran nekivág a Portman-tér 551. számú épület főkapujának. Hosszú, beretválatlan arca, rajta a régi kés-hasította seb a halántéka alól átlóban az álla hegyéig, alacsony homloka, gubancos csomó hajával, hozzászámítva a ruházatát: mindez ugyancsak koldus-szegénységre vallott.

Pár pillanatra megállt, letekintett ormótlan két cipőjére, aztán fölballagott a lépcsőn és csöndesen megkopogtatta a kapuajtót.”

Kategóriák