Menu

Sebők Zsigmond: Mackó ​úr utazásai

A MACKÓ ÚR UTAZÁSAI KÖNYV LETÖLTÉSE

Mackó úr a Bakonyban, az Alföldön és a tengeren. Meseregény a századforduló éveiből. Igazi kedves kis mese, nagyon sok humorral, kópésággal és csalafintasággal.

Részlet a mesekönyvből:

„A Róka Miska hangja volt. Mérgelődött ám a tekintetes úr, hogy a vörös koma tanúja volt a gyászos esetnek!

Megint úszott a tutaj. Sokáig utaztak már, anélkül, hogy valami különös történt volna. Egyszerre beborult az ég. Sötét, zivataros felhők tódultak a menny boltozatára. A Tisza vize sötétzöld, majd fekete lett a felhők árnyékától és roppant szélvész korbácsolta föl a hullámait. A pusztán kétfelől óriási porfelhők száguldoztak. Homályba, porba borult az egész laposság, a fa, a szántó, meg az a torony, mely az imént kifehérlett a távolságban, szinte eltűnt a szem elül. Aztán szakadni kezdett az eső, a villámok cikáztak, a menny dörgött. A tutaj gerendái recsegtek-ropogtak és Miska meg Jani hasztalan igyekeztek a parthoz csáklyázni, evezni. A dagadó víz elragadta a tutajt.

– Jaj nekünk, itt a polgári híd; – kiabáltak a tutajosok.

A homályban előtűnt a Tiszát átfogó híd és a rohanó hullámok egyenesen annak a lábának vitték a tutajt. A tutajosok kétségbeesetten erőlködtek, hogy a híd lábát elkerüljék, de hasztalan.




Egy nagy reccsenés hallatszott, a tutaj hatalmasat zökkent s a másik percben Mackó úr a bocsokkal egyetemben azon vette észre magát, hogy fürdik a Tiszában.”

A MACKÓ ÚR UTAZÁSAI KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák