Menu

Félegyházi János: Fekete vér?

A FEKETE VÉR? KÖNYV LETÖLTÉSE

A regény az emberi kapcsolatokról szól. Egy idealizált történeten keresztül mutatja be a szerző, hogy szerinte hogyan kellene viselkedni egymással.

Egy kérdésre keresi a választ: Miért nem így működik az életben? Ez egy költői kérdés, ezért nem is sikerül (nem is törekszik rá) megválaszolni. Mindenki próbálja meg maga megkeresni a számára elfogadható magyarázatot.
A szereplők szándékosan egymástól nagyon eltérőek, életkorban, származásban és identitásban, mégis kialakulhat köztük az ideálisnak mondható kapcsolat.

Részlet a könyvből:

„Gábor homoszexualitása köztudott volt a munkatársai között, mert nem titkolta. De nem tudta feldolgozni, hogy a többiek még nem nőttek fel a másság elfogadásához. Egyedül Barna volt, aki úgy bánt vele, mint bárki mással.
Egy hét különbséggel kezdtek dolgozni ezen a munkahelyen, és mint ebben a környezetben újaknak, kézenfekvő volt a megoldás, hogy egymás társaságát keresték, reggelinél, ebédnél. Az együtt töltött idő alatt összebarátkoztak. Eleinte Gábor nem vette észre, hogy Barna roma származású, pedig megvoltak rajta a népcsoportjára jellemző vonások. Származásának felismerését nehezítette, hogy a bőre világos, haja pedig barna volt. Gáboron a homoszexualitás nem látszott, még mozgásán és hanghordozásán sem.
– Nézd Gábor, lehet, hogy te el tudod fogadni ezt a társaságot, de én hosszútávon kiütést kapok tőlük. Egész eddigi életemet úgy éltem, ha észrevettem, hogy valaki segítségre szorul, kérés nélkül azonnal segítettem. Eddig az sem érdekelt, hogy viszonzásul én nem várhattam ugyanezt el. Azóta rájöttem, egyetlen olyan ember sem érdemli meg a figyelmet, aki senkivel és semmivel nem törődik saját magán kívül – fűzte tovább gondolatát Barna. – Kollegáink sajnos ilyenek. Azt mondom neked, ha nem akarsz magadból hülyét csinálni, akkor te is itt hagyod őket. „

Kategóriák