Menu

Gárdonyi Géza: Ida regénye

idaBudapest, I. világháború előtti idő. Balogh Csaba birtokosi származású, nagyra törő fiatal festő, aki hírnévről álmodozik. Ám egyelőre csak meg kell elégednie az újságírással. Tervei összeomlani látszanak, amikor kiderül, hogy sógora eladósodott és ez veszélyezteti a családi földet és házat is. Ekkor reménysugár fénylik föl: egy apróhirdetésben Ó Péter nevezetű úr férjet keres a lányának, 300 000 koronás hozománnyal. Csaba először bizalmatlan, de aztán mégis jelentkezik a hirdetésre.

Ó Péter borkereskedő egyetlen leánya, Ida édesanyja halála után egy budapesti zárdában nő fel. Édesapja évente csak egyszer tesz látogatást lányánál, meg, de sosem viszi haza. A fiatal lány viszont szerelemről, házasságról álmodozik, de apja kívánsága a villámcsapás erejeként hat rá. A zárdában kell maradnia érettségi után is. Ida először tanárnőként dolgozik az apácák között, de végül el kell hagynia az iskolát, amikor védelmébe veszi az egyik növendéket, aki tiltott szerelmes levelet kapott.

A hazatérő Idának lassan rájön, hogy édesapja meglehetősen kicsapongó  életet él: felelőtlenül szórakozik és sűrűn váltogatja a szeretőit. A leányt különösen boldogtalanná teszi, hogy egy gyerekkori játszópajtása, Nóra – eredetileg Bogár Ella – is teszi a szépet apjának. Az apa számára is egyre elviselhetetlenebb lánya jelenléte, ugyanis Nórát feleségül akarja venni. Kitalálja, hogy apróhirdetés útján férjet keres Idának.

Ida elfogadja a házasságot Balogh Csabával, de megállapodnak, hogy ez a házasság kizárólag csak látszatházasság lesz. Ida apja viszont együttéléshez köti a hozomány nagy részének kifizetését, ezért Ida és Csaba „szerződést” kötnek: együtt élnek ugyan, de végig „idegenek” maradnak egymásnak, tartják a távolságot. Az ifjú pár Münchenbe költözik, ahol a fiatalasszony megismerkedik férje festő barátaival, és gyorsan beilleszkedik azok vidám életébe. Eközben a fiatalok – akaratuk ellenére – mind közelebb kerülnek egymáshoz, különösen az után, hogy Ida ihletésére Csabának sikerül megfestenie nagy művét, a Haldokló angyalt.

Szerelmük kibontakozását félreértések lassítják: Csaba nagyon kíváncsi, hogy miért rúgták ki feleségét a zárdából, mert nem ismeri annak okát; Ida pedig férje húgára, Jolánra féltékeny, mert Csaba szeretőjének hiszi. Végül a fiatal pár visszatér Budapestre, ahol a tisztázódnak félreértések: Ida és Csaba végre valódi házasságban élhet…

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák