Menu

Moliére: A fösvény

fosvenyA történet helyszíne Harpagon párizsi polgár háza.A történet szereplői egyetlen család tagjai és a személyzet között bonyolódik.

Valér eltűnt családja után nyomoz, de Élise – Harpagon lánya – iránti szerelme miatt a lány apjának titkárának áll. Házasságkötésük egyetlen akadálya a lány apja, mivel a zsarnok apa rettentő módon fösvény. Cléante – Harpagon fia- ugyanúgy szerelmes és ezt meg is osztja húgával, de az ő házasságának is apja fösvénysége állja útját, mivel egy szegény lány a kedvese.

Harpagon kikutatja Cléante szolgáját – Fecske -, mivel tízezer tallérhoz jutott egyik adósától, s retteg, hogy ellopják. Gyermekeit megelőzve bejelenti, hogy mindkettőt kiházasítja. Élise lányának egy gazdag, idős nemes urat szán, míg fiának egy pénzes özvegyasszonyt. Harpagon pedig egy szegény, fiatal lánnyal – Marianne – készül házasságra lépni. Az egybekeléseket még aznap este meg kívánja ejteni.

Cléante Fecske segédletével, kénytelen pénzt kölcsönözni egy kíméletlen uzsorástól, s amikor a pénzközvetítővel véletlenül találkoznak otthon, kiderül, hogy apja az uzsorás; így apa és fia leleplezik egymást. Amíg Harpagon a kertben eldugott pénzét ellenőrzi, házasságközvetítője Fecskével róla beszélget, s az inas feltevése igazolódik, miszerint Harpagonból még az agyafúrt és hízelgő Fruzsina sem tud pénzt kicsikarni. A ház ura este díszlakomát készül rendezni pénzkiadás nélkül. Ebben Valér támogatja, aki így magára haragítja Jakabot, a szakácsot. Fruzsinával megérkezik Marianne, aki szegény, özvegy anyja helyzetének javításáért kész Harpagonhoz feleségül menni, pedig mást szeret…

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák