Menu

Remete Farkas László: Öngyógyítás és valóság

ongyogyitas-es-valosagEbben a kötetben a szerző igyekszik összefoglalni a természetes gyógyítás terén gyűjtött élményeit, szerzett tapasztalatait. Természetesen, senkit nem akar rávenni a bemutatott módszerek kipróbálására. Arra sem, hogy bárki e módszereket orvos megkérdezése nélkül kipróbálja. Az a cél vezeti, hogy bemutassa: más módon is lehet gyógyítani, de az eredményesség nagymértékben függ a gyógyítást igénylő állapotától és az alkalmazott módszer hatékonyságától.

Az itt közreadott tapasztalatok mindegyike az irritábilis bél szindróma (spastitus colon + colitis mucosa) röviden az IBS betegség gyógyításához kapcsolódik. Ahhoz a betegséghez, amely Magyarországon már népbetegségnek számít, mivel a lakosság közel 15-20%-a szenved ettől. Vagyis, majd minden 5-6-odik magyar, közel 1,5-2 millió honfitársunk.

Az IBS „furfangos” betegség (vagy talán állapot), mivel pontos okát eddig nem sikerült feltárni. Az már világos, hogy a betegség több ok közrejátszásának eredményeként alakulhat ki. Ezek közül leggyakoribb: fizikai panaszokat kiváltó táplálkozási és lelki zavarok együttes hatása, megerősítve örökölt és környezeti terhelésekkel. Vagyis: az egyoldalú vagy helytelen táplálkozás, étel-érzékenység, dohányzás, alkohol, drog. És: az állandó szorongás, stressz, személyes lelki problémák és zavarok. Hozzá: öröklött és szerzett tényezők, idegfeszültséget környezeti hatások és családi-közösségi zavarok. Ezerféle ok, egy bajban testesülve…

Az IBS általában ifjú felnőtt korban alakul ki, de már serdülőkorban is egyre gyakoribb, Férfiaknál közel 3-szor gyakoribb, mint a nőknél, viszont a nőket erőteljesebben megviseli, ők „büszkélkedhetnek” a súlyosabb tünetekkel. Újabban idős korban sem számít ritkaságnak. Mivel összefüggés mutatható ki a betegség és a magánéleti-munkahelyi stressz között, ezért, a kutatók ezt a betegséget egyfajta civilizációs kórképnek tartják.

Az IBS alattomossága, hogy szervi elváltozás nem mutatható ki, ezért az orvosokat megtévesztheti. Ugyanakkor, az emésztési gondok állandósulhatnak, és szövődményként akár fekélyes bélgyulladás is kialakulhat. Vagyis, e kötetben olyan betegség házi kezeléseiről lesz szó, amelyet szinte már mindenki valamiképpen megismert-átélt, vagy nagy valószínűséggel már maga is megtapasztalja. Azért érdemes ezzel a betegséggel szembenézni, mert gyakran felhívhatja a figyelmet más idegi eredetű megbetegedésre is (neurózis, mániás depresszió, idegkimerültség, stb.), így a kezeléseknek ezek egyidejű csillapítására is célszerű kitérni. Ezek kockázata alacsony, szinte kizárt, hogy a leírásoktól kissé eltérő kipróbálásuk bajt okozna.

Amit feltétlenül tartsuk be: ne tegyünk olyat, amit nem értünk, nem szeretnénk!

AZ ÖNGYÓGYÍTÁS ÉS VALÓSÁG KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák