Menu

Stefan Siman: A 10 leggyakoribb KUTYA betegség …

A 10 leggyakoribb KUTYA betegség

Tartalom:

1. A külső élősködők (ekto paraziták) okozta betegségek
2. A belső élősködők (endo paraziták) okozta veszélyek
3. Allergia
4. Fülgyulladás (Otitis)
5. Csípőízület diszplázia (HD / Hüftgelenksdysplasie)
6. Parvovírus (bélgyulladás)
7. Leptospirosis
8. Fertőző májgyulladás
9. Daganatos megbetegedések
10. Leishmaniózis

Ha a négylábú barátunk egészséges, annak természetesen örülünk.

Azonban amikor valamilyen betegségben szenved, szinte mi magunk is belebetegszünk.

Minden betegség amelyik egy kutyánál jelentkezhet egyetlen dologban azonos: jelentősen lecsökkenti az állat immunműködési rendszerének hatékonyságát, aminek sajnos az adott betegség elmúltával is kihatása lehet az állat további életére.

A legtöbb betegség amelyben kutyánk szenvedhet valamilyen fertőzés útján kezdődik és közülük néhány ránk emberekre is átterjedhet. A kutyáinkat nem tudjuk és nem is lenne értelme teljesen elzárni a fertőzések forrásaitól, de rendszeres ápolással, ellenőrzéssel és időnkénti megelőző jellegű állatorvosi vizsgálatokkal számtalan esetlegesen később komoly vagy halált okozó betegségtől tudjuk megóvni.

Részlet a könyvből:

A nagy testű és nehéz testtömegű fajták a leginkább veszélyeztetett csoport (kb. 30 – 40 % -t érinti) a csípőízület diszplázia kialakulására.

A csípő gömbcsuklós ízülete rendellenesen fejlődik ki, azaz a combcsont feje és a vápa nem illeszkedik tökéletesen, ezáltal a fájdalmas ízületi gyulladás alakul ki. Kizárólag olyan állatok betegednek meg, amelyek örökölték a betegségre való hajlamot.

A betegség kezdetén, néhány hetes korban a csípőízületben az ízületi nedv felszaporodása észlelhető, amit az ízületi tok és az egész ízület ellazulása követ. Ez a folyamat 16 hetes életkorra lezajlik. Az ízület lazasága a csípőízületi diszplázia legfontosabb, örökletes rizikófaktora. Minél lazább az ízület, annál valószínűbb, hogy a mozgás közben pontatlanul érintkező ízületi felületeken fokozott terhelés lép fel. Ez gyulladásos elváltozásokhoz vezet. Az ízületet alkotó csontok eldeformálódnak, a csontfelszívódások és a csontlerakódások következtében kórosan átépülnek. A folyamat az ízület lazaságának mértékétől és a hajlamosító tényezőktől (táplálás, mozgatás) függően károsítja a csípőízületet és többnyire hónapok, vagy évek múltán vezet a hagyományos röntgenvizsgálati eljárással kimutatható csontelváltozások kialakulásához. A kutyák eltérő módon reagálnak a csípőízületben kialakult elváltozásokra. Míg az érzékeny egyedek az elváltozás sántasággal jelzik, addig a kevésbé érzékenyek még az ízületet súlyosan roncsoló folyamat esetén sem mutatnak külső tüneteket.

A csípőízületi diszplázia biztos megállapítása, (vagy kizárása) csak röntgenvizsgálattal lehetséges !

AZ EKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák