Menu

Aniszi Kálmán: Zimankó

A ZIMANKÓ ELBESZÉLŐ KÖTET LETÖLTÉSE

A kötetben 14 elbeszélés olvasható. Többek között: Az élet bajnokai, Régi kép, A szeretet lovagja, Gyalázat.

Részlet a könyvből:

„Kétoldali tüdőgyulladással feküdt már több mint egy hete. Ma sem könnyű betegség ez, akkoriban viszont legtöbbször halálos kimenetelű volt.
A kis beteg állapota napról-napra súlyosbodott, és már csak az tartotta életben, hogy anyja negyedóránként cserélte rajta a priznicet, nehogy elégjen a forró lázban.
A tüdőgyulladásban szenvedő beteg állapota kilencedik napra virradó éjszaka megfordul: vagy elmegy, vagy megmarad, így tartotta a néphit.
Péter sorsa reménytelennek tűnt.
Nyolcadik nap este fekete hárászkendőbe burkolózott asszonyok (rokonok, szomszédok…) jelentek meg a kis beteg házánál. Úgy gubbasztottak a vaskályha mellé helyezett kis padon, mint vénséges vén varjak a villanydróton.
Miután meghányták-vetették falunyi asszonyviláguk dolgait-bajait, a szomszédasszony – mintegy megelőlegezve az elkerülhetetlennek látszó családi tragédiát – odasóhajtotta az elgyötört anyának és a susmogó asszonytársaknak:
– Isten nyugosztalja, szegényt!
Majd szánakozón hozzátette:
– Kár érte, jó gyermek volt!
A nyolc év körüli fiúba, aki alig karnyújtásnyira feküdt forró, lucskos vackán, és épp eszméletén volt, belehasított a döbbent felismerés. „Meghalok”, gondolta, és olyasmit tapasztalt meg akkor, amit addigi rövid életében soha. Úgy érezte, darabokra hull körülötte a világ, és ő magatehetetlenül zuhan valami irdatlan mélységbe. Sehol egy fogózó, kinyújtott kar, amit megragadhatna…
Forró teste remegett az iszonyattól.”

Kategóriák