Menu

Remete Farkas László: Mágia és valóság

magia-es-valosagAz utóbbi időben, a hagyományos gyógyítási eljárások mellett egyre több olyan gyógyítási módszerrel találkozhatunk, amelyek hatékonyságáról a tudományos és laikus vélemények egyaránt megoszlanak. Ilyen – az orvostársadalom által szkeptikusan fogadott – eljárások közül kíván a szerző néhány olyat bemutatni, amelyeket alkalma volt személyesen megismerni és kipróbálni, és öngyógyítás keretében alkalmazni.

Részlet a könyvből:

„1.1. Okkult gyógyászat
Okkult gyógyászat körébe olyan eljárások tartoznak, amelyek teoretikus megalapozottsága valamilyen okkult tudomány (például: mágia, miszticizmus, teozófia, spiritualizmus stb.) tételein és módszerein alapul, vagy amelyeket ezoterikus társaságok alkalmaznak ezen tudománykörökben. Az ilyen gyógyászat eredményességét nagymértékben meghatározza beteg viszonya – a terápiánál alkalmazott okkult tudományhoz és gyógyítójához.

a) Mágikus terápiák

A mágikus gyógyászat körébe azok az eljárások tartoznak, ahol a gyógyító a gyógyítás érdekében – mágikus eljárásokkal – a természet vélt titkos erőit szándékozik felhasználni. A mágikus gyógyászaton belül többféle irányzat különböztethető meg, attól függően, hogy a gyógyítás milyen eljárásra alapozva történik. Tapasztalataim szerint a megbetegedések, sérülések gyógyításában a mágikus eljárások kiegészítő terápiaként jöhetnek szóba, a gyógyulást elősegítő lelki hozzáállás erősítése és az immunrendszer pszichikus stimulálására.
Az eredményesebb mágikus eljárások általában összetettek, vagyis egy eljáráson belül a különböző feladatokat eltérő mágiafajták segítségével oldják meg, például:
– a rítus előkészítése ceremonális mágiával;
– felkészülés rituális tisztálkodással és átöltözéssel, étkezéssel, szeretetmágiával;
– a rontás vagy állapotromlás meghatározása természeti vagy szellemmágiával;
– a gyógyítást kérő felkészítése akaratmágiával vagy felsőbbrendű mágiával;
– kezelés elvégzése fehér, védekező, támadásos vagy ceremoniális mágiával;
– kezelés segítése (segítő tevékenykedés) utánzó vagy szeretetmágiával;
– kezelés támogatása (résztvevők közreműködése) akarat vagy formuláris mágiával;
– hatáserősítés utánzó vagy ceremoniális, esetleg szexuálmágiával;
– pszichikai terek tisztítása fehér vagy szeretetmágiával;
– résztvevők (gyógyított) erősítése védekező vagy alacsonyabb rendű mágiával;
– gyógyított önerősödése utánzó mágiával;
– a rítus zárása ceremonális mágiával.

Fontos hangsúlyozni, hogy bizonyos betegségek kialakulása vagy súlyosbodása a rontó mágiába vetett hit következménye is lehet. Az ilyesfajta állapotromlások annál erőteljesebbek lehetnek, minél erősebben hisz a megrontott személy a rontás lehetőségében, minél jobban kötődik a rontást kiváltó mágia-irányzathoz. Az efféle állapotromlások kezelésénél a mágikus gyógyítás fontos szerepet játszhat, mivel mágia-hiten alapuló pszichikus gátak ellen-mágiával általában feloldhatók. Ezután már a hagyományos gyógymódok is sokkal lényegesebben
eredményesebben alkalmazhatók.”

A MÁGIA ÉS VALÓSÁG KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák