Menu

Szerb Antal: Utas és holdvilág

  • szerb-anta-utas-es-holdvilagMihály és Erzsi házasok és nászúton vannak Olaszországban. A 36 éves Mihály Pataki Zoltántól – egy jól szituált, tehetős ember – szerette el Erzsit, és most azt reméli, a feleség segít majd neki beilleszkedni a felnőttek világába.

Mihály nászútjuk első állomásán, Velencében Mihály a sikátorokban eltéved. Csak valamikor hajnaltájt bortól mámorosan kerül elő. Ravennában Mihály újra elszökik, de ekkor óvatosabb, mert hajnalban indul el felfedezni a mozaikokat, hogy ne kelljen megosztania feleségével az élményt, amelyre oly régen vágyott.

Másnap a város főterén összefutnak Mihály gyerekkori barátjával, Szepetneki Jánossal, aki az ifjú feleség előtt indokolatlanul faragatlanul viselkedik. Erzsi nem érti, hogy lehet konszolidált férjének ilyen barátja, ezért Mihály úgy dönt, elmeséli titokzatos kamasz- és ifjúkorát, melyben Szepetneki mellett fontos szerepet töltöttek be Ulpius Tamás, Ulpius Éva és Ervin.

A gimnáziumi és egyetemi évek felidézése azonban egyre eltávolítja egymástól az ifjú párt. Mihály rájön, hogy soha nem fogja tudni megosztani élményeit feleségével. Erzsi ugyanezt érzi: képtelen lesz Mihályt megérteni és kiismerni.

Mihály levelet kap Erzsi első férjétől, melyben biztosítja arról, hogy szívesen támogatja anyagiakkal is az ifjú párt, hogy Erzsinek mindene meglegyen. Ezen Mihály mélységesen felháborodik…

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák