Menu

A Divat Újság főzőkönyve

divat-ujsag-fozokonyveBátran mondhatjuk, hogy ez a főzőkönyvek főzőkönyve, s hogy valósággal tökéletessé legyen, abban a szerkesztők segítségére volt a Divat Újságnak sok olvasója, elküldvén konyhájának féltve őrzött titkát, a sok jó receptet, ezzel is bizonyságát akarva adni annak, hogy a Divat Újság olvasója nem idegen vele; érzi, hogy jóbarát, s a lap meg az olvasó együtt mintegy nagy családot alkot.

Csakis így lehetett a Divat Újság Főzőkönyve azzá, amivé lett: tárháza a mindenféle jó, ínycsiklandoztató eledelnek. „A hány ház, annyi szokás”, mondja a régi jó példabeszéd és ezt szem előtt tartva, némely ételnek többféle receptje is megtalálható, egyik-másik vidék vagy jó magyar gazdasszony főzésmódja szerint.

S hogy a főzőkönyv ne legyen híjával semminek, megtoldották a „Beteg ember” konyhájával. Nem ám csak úgy, a magunk belátása szerint, hanem ahogy ezt magyar és külföldi orvosok a beteg embernek megszabják. Alig van olyan baj, a melyre nézve tanácsot a főzőkönyv ne adna, s ebből is kitetszik, hogy valóságos gyermeke a Divat Újságnak, mely mindig igaz tanácsadója, barátja kíván lenni minden olvasójának.

Nem feledkezett meg a Divat Újság Főzőkönyve a gyermekről, minden anyának igaz gyönyörűségéről sem, melyet sokszor már fakadásában ragad meg valamely kór. Nos hát a tapasztalatlan, fiatal anya a főzőkönyvben megtalálja, hogyan neveljen egészséges testű gyermeket, hogy majdan egészséges lelkű, egészséges gondolkodású emberré lehessen.

Mindezt csak útbaigazításul és nem dicséretképpen mondják el a szerkesztők. Szóljon maga helyett a vaskos könyv, melyben van vagy kétezerötszáz recept. A szeretet a Divat újság olvasói iránt az útravalója; az volt a mestere és talán azzal fogadják is azok, akiknek készült: a magyar asszonyok és leányok.

Ízelítő a tartalomból:

Különféle leves
Levesbe valók

Hús köré valók

Saláták

Hideg és meleg mártások
Halhoz való hideg és meleg mártások

Előételek
a) Édesvízi és tengeri hal, rák stb.
b) Tojásételek
c) Sajtos ételek
d) Pástétom, puding, felfújt
e) Különféle húsos tészta
f) Burgonya, gomba és egyéb zöldségfélék
g) Vegyes húsfélék, becsinált, pörkölt stb.

A FŐZŐKÖNYV LETÖLTÉSE

1.RÉSZ

2.RÉSZ

Kategóriák