Menu

Remete Farkas László: Magyaros és tájjellegű házi erjesztett italok

A MAGYAROS ÉS TÁJJELLEGŰ ERJESZTETT ITALOK KÖNYV LETÖLTÉSE

Régészeti emlékek alapján feltételezhető, hogy az erjesztett italok tudatos készítésének kezdete jóval visszanyúlhat akár a kőkorszakba. Írás- és relief-maradványok alapján valószínű, hogy a sör-és kvasz-szerű, valamint a szőlő- és gyümölcs-borhoz hasonló készítmények már i.e. 4-5. évezredben is készülhettek Közel-keleten és a mediterrán partvidékeken.

Tartalom

ERJESZTETT ITALOK KÉSZÍTÉSE
Régi erjesztett italaink
Hagyományos bortípusok és borfélék
Hagyományos gyümölcs-borok
Hagyományos sört-típusok és sör-félék
Erjesztett ital-készítés általános folyamata

Kárpát-medencei szőlő-, gyümölcs- és gabona-termesztés eredete is az ókor előtti időkre tehető. Hasonlóan, mint a tejtermelés és feldolgozás. Ezt igazolják a hazai régészeti emlékek. Régi leírások és ókori maradványok arra utalnak, hogy már a „római időkben” (főleg Baranyában, Balaton-felvidéken, Szerémségben) a bortermelés igen jelentős volt. Valamint, Pannonia jelentős mennyiségű gabonával, gyümölccsel és mézzel látta el a római birodalmat. Sőt, a hegyvidéki hidegebb részeken ismerték az árpából és kölesből készített-erjesztett italokat.
Ekkor már itt is széles körben elterjedt a hagyományos erjesztés, kelesztés, élesztés és savanyítás, akárcsak a gyümölcs-feldolgozás.

A MAGYAROS ÉS TÁJJELLEGŰ ERJESZTETT ITALOK KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák