Menu

Agatha Christie: A kutya se látta (Hangoskönyv)

kutya-se-lattaHastings kapitány érdeklődve figyeli, ahogy Hercule Poirot a reggeli postáját bontogatja. Az egyik levelet kétszer is végigfutja. Hastings kérdésére, hogy ki írta a levelet és miről szól, a belga detektív egyszerűen átnyújtja neki, hogy olvassa el. A kapitány értetlenkedik: a levél nem is szól semmiről! Miss Emily Arundell, minden kétséget kizáróan egy vénlány, Poirot segítségét kéri – de hogy miben, az nem világos. Poirot nem habozik, nemsokára útra kel, Miss Arundell házán azonban „Eladó vagy kiadó” tábla lóg. Mint kiderül, a kisasszony nemrég meghalt, és végrendelete azóta is szóbeszéd tárgya a faluban.

Poirot a nyomozásban ezúttal egy kedves foxterrier is segíti.

Részlet a könyvből:

„Arundell kisasszony május 1-jén halt meg, rövid betegség után – halála mégsem okozott meglepetést Market Basingben, a vidéki kisvárosban, ahol Miss Arundell tizenhat esztendős kora óta élt. Emily Arundell jócskán elmúlt hetvenesztendős, négy testvére rég elhalálozott, a kisasszony maga is már évek óta betegeskedett, sőt másfél esztendeje kis híján elvitte egy olyasféle roham, mint amilyen most végzett vele.
Arundell kisasszony halála tehát nem lepett meg senkit – annál nagyobb meglepetést keltett valami más. Amikor ismeretessé vált az idős hölgy végrendelete, felbolydultak az érzelmek: megdöbbenés, kellemes izgalom, mélységes megvetés, őrjöngő düh, kétségbeesés, harag támadt – és valóságos pletykaáradat. Market Basingben hetekig, sőt hónapokig másról sem folyt a szó! Mindenkinek volt valami hozzáfűznivalója a témához – Jones úrtól, a fűszerestől kezdve, aki makacsul ragaszkodott meggyőződéséhez, miszerint “vér nem válik vízzé”, egészenMrs. Lamphreyig, a postamesternőig, aki boldog-boldogtalannal közölte, hogy “emögött pedig van valami, elhihetik, ha mondom”.
A találgatásnak tápot adott az a tény, hogy a végrendelet alig tíz nappal Arundell kisasszony elhunyta előtt, április 21-én készült. Köztudott volt az is, hogy Emily Arundell legközelebbi rokonai Zöldlomb-villában töltötték a húsvéti hosszú hétvégét, mi sem természetesebb hát, mint hogy kinek-kinek megvolt az elmélete arról, micsoda botrányos jelenetek zajlottak le a látogatás során. Mindez persze fölöttébb kellemes változatosságot vitt az álmos kisváros mindennapi életébe.
Egy pontban valamennyi vélemény megegyezett: nevezetesen, hogy egyetlen személy kétségtelenül többet tud a dologról, mint amennyit bevall. Ez a személy nem volt más, mint Miss Wilhelmina Lawson, Arundell kisasszony társalkodónője. Mindennek ellenére Miss Lawson rendületlenül kitartott amellett, hogy az ügy őt is éppen annyira elképesztette, mint mindenki mást. Nála jobban, úgymond, senki sem lepődött meg, amikor a végrendeletet felolvasták. „

AZ AGATHA CHRISTIE A KUTYA SE LÁTTA HANGOSKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák