Menu

Charles Lorre: Csontváz kis hibával (hangoskönyv)

csontvaz-kis-hibavalZakariás, az Angol Nemzeti Múzeum leghíresebb és legértékesebb csontváza egy kis faállványra szerelten a sarokban állt és vajas kenyeret evett.
Az ilyesmi csak ritkán fordul elő csontvázaknál. Úgyszólván alig. Amíg ember az ember, addig sok mindenfélét csinál, szeret vagy szenved, udvarol vagy regényt ír, esetleg vajas kenyeret eszik.

Részlet a könyvből:

„A tudós külsej úr és a csontváz egymásra néztek. A tudós külsej azért volt tudós külseje, mert csakugyan az volt. Tudós. Doktor Hoppe Bruno Miltiadesnek hívták és mieltt Európába jött, a philadelphiai egyetemen volt tanszéke. A csontváznak talán fogalma sem volt róla, hogy ezt az urat, aki az elbbi ígéretet tette neki, doktor Hoppe Bruno Miltiades-nek hívják. A tudós azonban tudta, hogy ezt a csontvázat, akinek az elbbi ígéretet tette, Zakariásnak hívják. Ezt már csak annál is inkább tudta, mert adta az állandóan vigyorgó csontembernek ezt a kedélyes, talán kissé komolytalan nevet, amelyet azonban valószínleg a szeretet diktált. Úgy érezte, hogy még egy csontváznak is kell név. Anélkül nagyon magányos és nagyon elhagyatottnak érezheti magát. És kellett, hogyha eszébe jut ez az értékes és tudományos tárgy, akkor ne keressen nehéz és körülményes szavakat a megjelölésére.
És különben is, szerette a Zakariás nevet. A Zakariás nevet csak egy tudós szeretheti. Igaz, hogy egy csontvázat is csak egy tudós szerethet.
Hogy egy csontváz mit szeret, azt nem tudjuk. És azt hiszem, hogy örül neki, hogy ilyen rejtélyes…
Már magában véve ez a tény is érthetetlen, – legalábbis a normális emberek számára, hogy egy ilyen doktor Hoppe Bruno Miltiades mindennap eljön a múzeumba, kizárólag azért, hogy Zakariást nézze. És az
sem éppen természetes, hogy minden ilyen alkalommal megismétli azt a fogadalmát, mely szerint
Zakariás az övé lesz.
Pedig senki sem vádolhatja az öreg tudóst azzal, hogy szerelmes a csontvázba.
Doktor Hoppe Bruno a tudományba szerelmes. És a tudománynak egyik szerves kiegészítje Zakariás. Ez a szerelem sem Zakariásnak, sem a tudománynak nem okoz fejfájást. Az öreg tudósnak azonban annál inkább. És annál többet.
És ahogy ott állnak egymással szemben a tudós, meg a csontváz, megállapítható, hogy Zakariás vigyorgásába némi szánakozás és sok megértés vegyül.
És talán valami kevés biztatás és ígéret is…”

A CSONTVÁZ KIS HIBÁVAL HANGOSKÖNYV LETÖLTÉSE

VAGY

ONLINE HALLGATÁSA

Kategóriák