Menu

Kosztolányi Dezső: A rossz orvos (hangoskönyv)

A_rossz_orvos_hangoskonyvRossz orvos volt, mondogatják egymásnak a szülők a kisgyerek halála után. Az orvos valóban silány tudású és rossz diagnosztika volt, aki a nyilvánvaló betegséget sem ismerte fel. Ez a fájdalmas tény azonban nem kisebbíti a szülők felelősségét. A gyermek elvesztése felett érzett fájdalom mindkettőjüket megváltoztatja, minden átértékelődik, a dolgok új fénytörésben mutatkoznak. Bár a temetés után elválnak, egy idő után keresni kezdik egymás társaságát, hogy a gyermekről beszélhessenek. Felmentést, igazolást keresnek a másik tekintetében, de nincs felmentés, csak a ki nem mondott ítélet: rossz szülők voltak. A szeretetlenségről szól ez a századeleji történet. Üzenete máig érvényes.

A rossz orvos Kosztolányi első regénye. Anyagát egy költőtársának családi drámája szolgáltatja.

Részlet a könyvből:

„Felesége sohasem várta meg, nyolc órakor leoltotta a lámpát, lefeküdt. Gyakran két napig sem találkoztak. István díványon aludt a dolgozószobájában, meg se gyújtotta a villanyt, sötétben vetkőzött le, fülére húzta utazóplédjét és elaludt. Még látni se szerette szobáját.

Egy éjszaka, alighogy elszundított, kopogást hallott ajtaján. Meggyújtotta a villanyt.

Felesége nagyon sápadtan és ijedten állt az ajtóban:

– Kelj föl kérlek, Istvánka kissé lázas.

– Mi baja?

– Köhög. Már este se vacsorázott.

– Biztosan meghűlt – mondta István és kidörzsölte szeméből az álmot. Adjatok be neki valamit.

A dívány szélére ült, lassan öltözködni kezdett. Ezalatt az asszony bement a gyerekszobába, ahonnan halvány sírás hallatszott. Lábujjhegyen jött vissza.

– Elaludt – szólt csöndesen, – nem akartam megmérni a lázát. Majd reggel.

– Mondtam, hogy kis meghűlés. Ebben az időben minden gyerek köhög.

– De olyan forró – mondta Vilma.

– Hát igen, láza van. Reggelre semmi baja.

– Azt hiszed? – kérdezte a nő és ekkor idegeskedni kezdett. Én úgy félek, hogy valami nagy baja lesz. Hívjunk ide valakit kedvesem, talán telefonozzunk orvosért.

– Most?

– Most.

– Hány óra?

– Fél három.

István a telefon fölé hajolt álmosan és kimerülten, vagy öt percig várt, a központ nem jelentkezett. Aztán a villára tette a kagylót.”

A ROSSZ ORVOS HANGOSKÖNYV LETÖLTÉSE

 

Kategóriák