Menu

Thomas Mann: A kiválasztott (Hangoskönyv)

A flandriai és artois-i Grimáld herceg és felesége, Baduhenna úrnő húsz évig hiába vágyakoznak gyermekáldásra.

Az asszony végre ikreket szül, egy fiút, Willigist és egy lányt, Sybillat, de belehal a szülésbe. A két szépséges gyermeket apjuk neveli, a kislányt kényeztetve, a fiút felkészítve a lovagi életre. A lányt több szomszédos uralkodó kéri feleségül, de az apa elutasítja őket. Grimáld halála éjjelén a felserdült ikrek, akik senkit nem tartanak magukhoz méltónak, egymáséi lesznek. A vérfertőző kapcsolat nyomán Sybilla teherbe esik. Eiseingrein úr, Willigis nevelője tanácsára, az ifjú herceg vezeklésképpen a Szentföldre indul, az ifjú hercegnő titokban megszüli gyermekét. Willigis meghal még a behajózás előtt. A csecsemőt, Eisengrein úr tanácsára, kiteszik egy csónakban a tengerre.

A csecsemőt a Szent Dunstan-szigeten halászok fogják ki, és a sziget apátjához viszik. Az apát saját nevéről Grigorsznak, azaz Gergelynek kereszteli és nevelésre az egyik halászcsaládnak adja. Az ifjú Grigorsz élesen elüt környezetétől előkelő beszédével és olvasásra való hajlandóságával, ezért vitába, majd verekedésbe keveredik tejtestvérével, Flannel. A verekedés következményeképpen nevelőanyja elárulja, hogy Grigorsz származása ismeretlen. Noha az apát megpróbálja lebeszélni tervéről, Grigorsz elindul felkutatni szüleit, akikről csak annyit tud, hogy előkelő testvérpár, akik bűnben éltek egymással.

Sybilla országában közben háború dúl, mert a szomszédos Roger király, többszöri kikosarazás után, erővel próbálja megszerezni a még mindig szép hercegnő kezét. Grigorsz párviadalban legyőzi Rogert, és elnyeri Sybilla vonzalmát és kezét. Három év házasság után, melynek során született egy lányuk és a következő is már megfogant, fény derül a szörnyű titokra: Grigorsz tulajdon anyját vette feleségül.

Bűnhődésképpen Sybilla lemond hercegségéről és szegény sorsú betegek ápolásával tölti életét.
Grigorsz vándorútra indul, alkalmas helyet keresve a vezekléshez. Végül megállapodik egy a tengerből kiálló kopár sziklánál, és itt tölt tizenhét évet. Ezalatt a földből szivárgó folyadékot issza, ezáltal életben marad, de sün méretűre zsugorodik össze.”

A KIVÁLASZTOTT HANGOSKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák