Menu

Csukás István: Vakáció a halott utcában

vakacio-a-halott-utcabanMeleg, fülledt nyár van. A lakótelep szép és új, viszont borzasztóan unalmas. Semmi kaland, semmi izgalom.
Azonban néhány gyerek felfedez a közelben egy szemmel láthatólag lebontásra ítélt utcát. Halott ez az utca, üresek a házak, a redőnyök leeresztve.

De nézzünk csak szét egy kicsit alaposabban: valóban kihalt és érdektelen? Nem is olyan biztos…

Részlet a könyvből:

„Korán reggel Csombor volt az első a halott utcában. Csendesen benyitott a szobába. Először azt hitte, hogy nem lát jól, azért körülnézett a másik szobában, majd a kertben is, de a két csikós nem volt sehol. Elgondolkozva bámulta az üres matracokat. Most már kénytelen volt elismerni a szomorú tényt, hogy a vendégek fizetés nélkül meglógtak. Majd rájött, hogy ebben ő is hibás, mert mikor végiggondolta a dolgot, be kellett ismernie, hogy fizetésről egyáltalán nem beszéltek.
Megigazította a pokrócokat a matracokon. Bosszúsága kezdett elpárologni. „Mégiscsak az a fontos, hogy voltak vendégek – motyogta. – Igaz, hogy ingyenvendégek, de mégiscsak vendégek. És mivel ők voltak az elsők, ingyen kaptak szobát. Így szokták ezt csinálni a nagy szállodákban is.”
Megvigasztalódott a gondolattól, a két bejelentőlapot elzárta az asztalfiókba, és immár derűs képpel kiállt a kapuba, várta a többieket. Unaloműzőként újabb q-betűs szavakon törte a fejét, de nem jutott eszébe egy sem.
Gergő érkezett, kérdőn húzta fel a szemöldökét, fejével a szoba felé intett, hogy mi van.
Csombor egy pillanatig habozott, hogy elárulja-e, majd becsületesen beszámolt a fizetés nélküli távozásról, mindössze arra kérte Gergőt a végén, hogy nem kell nagydobra verni a dolgot. „Nehogy mások is ilyen igénnyel lépjenek fel” – tette hozzá, mint egy ravasz és bölcs szállodaigazgató.
Gergő bólintott, hogy érti, majd mégis megkérdezte Csombort, hogy ne nyomozzon-e a meglógott csikósok után.
De Csombor túltette magát az ügyön, nagyvonalúan legyintett, hogy nem érdemes.
Gergő mindenesetre bevezette a csikósok adatai után a noteszába, hogy fizetés nélkül távoztak. Töprengett, hogy milyen megjegyzést fűzzön még az esethez, de nem jutott eszébe semmi lényeges gondolat. Tiszta ügy volt és elég hétköznapi.”

A CSUKÁS ISTVÁN VAKÁCIÓ A HALOTT UTCÁBAN KÖNYV ONLINE OLVASÁSA

Kategóriák