Menu

Helstáb Ákos: Danador – Gendor legendái 2.

danadorMielőtt elkezdenéd olvasni ezt a történetet, jobb, ha megismered azokat a dolgokat, melyeket feljegyeztek a yattokról, s melyek a Wonk legendájában már leírásra kerültek. Itt vannak hát Gilean londa feljegyzései:

A fehér yattok előfordulása: A Wonk hegységben és a Goar hegyben fordulnak elő. Életük java részét a felszín alatt töltik, de táplálékért a felszínre is kijönnek.

Anatómia: A yattok társadalma kasztokra épül, de közös tulajdonságaik is vannak. Minden yattot pikkelyes bőr borít. Testük meleg, mint az embereké, de szőrzet csak a fejükön van egy vékony taréjban. Ez alapján lehet legegyszerűbben megkülönböztetni a kasztok tagjait. Szemük tágabb fénytartományban is érzékel, ezért a sötétben is kiválóan látnak. Szemükkel meg tudják különböztetni a hideget és a meleget. A szem színe egyöntetű zöld. Kasztjaik: a legalacsonyabbak (kb. 120 cm) a dolgozók, melyek vörös hajúak. A harcosok kék hajúak, erősebbek és magasabbak a dolgozóknál (kb. 150 cm). Egész életüket a harcászat tanulása és gyakorlása tölti ki. Néha vadásznak. Harcművészetük igen fejlett. Nagyfőnökök: hajuk színe zöld, magasságuk kb. 160 cm. Életük hosszabb a dolgozóknál és a harcosoknál, melyek csak kb. 40 évet élnek. A nagyfőnökök képesek utódnemzésre. Az embereknél a férfiaknak felelnek meg. Élethosszuk kb. 80 év. A nagyasszony teste több méteresre nő, melynek legnagyobb részét a megduzzadt petefészkek teszik ki. Élete java részét egy kamra mélyén, tojásrakással tölti. Kb. napi 10 tojást rak, melyek a keltetőbe kerülnek, ahol 30 nap alatt kelnek ki. Innen az első 5 évet a gondozóban töltik a kicsinyek, s csak ez után választják szét őket kasztok szerint. A fekete yattok egy különleges kasztot képeznek. Nem fogja őket a varázslat, pikkelyeik feketék, szőrtaréjuk vörös. A nagyfőnökökkel megegyező kiképzést kapják. Közülük a legjobb harcosok az elit gárdába kerülnek. Ők a nagyfőnökök és a nagyasszony személyes testőrei.

Életmód: A kiképzőkből kikerült yattok kasztjuknak megfelelő beosztást kapnak. A dolgozók beosztása nagyon sok féle lehet. Feladatuk az ipar, a táplálékkészítés és szerzés, a tisztaság fenntartása, és az építkezés. A dolgozók körülbelül napi 14 órát dolgoznak, s csak utána térhetnek pihenni. A pihenés helyei a fürdők és a játéktermek. Ez utóbbiban főleg a Manók birodalma társasjátékot és a Manó kártya nevű kártyajátékot kedvelik. A dolgozók szeretik a gombavetést is, ami szerencsejáték.

A harcosok feladata a vadászat, az őrködés a bányákban és a fontosabb posztokon, valamint az ellenség likvidálása. Ők szabadidejükben főleg a küzdősportoknak hódolnak.

A feketék az irányítási, tervezési, gyógyítási és oktatási feladatokat látják el. Szabadidejük a már ismert társasjátékokkal telik el. Különlegesen képzett tagjaik az elit alakulathoz tartoznak. Ők jártasak a tudományokban és a harcművészetekben is.

Szimbiózis: A yattok sokféle növényt és állatot tartanak. Barlangjaikban az egyenletes hőmérsékletet – és a gyakorlatilag szükségtelen fényt – a hőmoszatok adják. A táplálék zömét, a ruházatot és sok használati tárgyat a barlangi medvegombákból készítenek. Főbb állataik a vakondmalacok a wonk békák, barlangi vakkígyók a kondorlepkék és a légivadászok. Ezeket tápláléknak, igavonásra és közlekedésre használják.

Kapcsolatok: A yattok aktív kereskedelmet folytatnak a törpékkel, barátságban vannak a tündérekkel és krekkekkel. Gendor többi népével szemben bizalmatlanok és zárkózottak.

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák