Menu

James Fenimore Cooper: A méhvadász

A méhvadászt igazi nevén Boden Benjáminnak hívták, azonban az egész környéken, sőt azon túl is, csak »Züm-züm« vagy »Bourdon« – magyarul: »Dongó« – néven ismerték.

Mert méhvadászattal foglalkozott, és az elsők közé tartozott, akik ebben a vadonban ezt a különös mesterséget űzték. A legügyesebbnek tartották valamennyi között. »Züm-züm« mézéről az a hír járta, hogy különösen tiszta és finom zamatú. A Detroit-folyó partjain a telepesek között sok család kizárólag tőle szerezte be mézszükségletét.

Részlet a könyvből:

„Gerzsont és Dorottyát nem lepte meg Margit férjhezmenetelének híre. Sejtették ezt a fordulatot, és elhalmozták az új párt jókívánságaikkal. Lakodalmi ünnepségekre azonban nem pazarolhatták az időt, mert komolyabb dolgokra kellett gondolniuk. A vadászatról visszatérő Sólyomszárny ismét a legsürgősebb útrakelést ajánlotta. Kertelés nélkül kijelentette, hogy egy napot sem késlekedhetnek tovább. A misszionárius azonban még mindig nem akart a főnökök ellenséges szándékaiban hinni, és Bourdon is ellenezte az elhamarkodott indulást, mert az út, akár vízen, akár szárazon teszik meg, a mostani háborús napokban rendkívül veszélyesnek ígérkezett. Sólyomszárny maga is belátta ezt, s azon töprengett, hogyan bírhatná rá legalább Bourdont tanácsa elfogadására. A többiekkel nem sokat törődött, de a méhvadászt barátjának tekintette, és aggódott életéért. Félrevonta tehát, hogy négyszemközt beszélhessen vele.

– Testvérem, én tudom, mit tanácsolok, és miért tanácsolom – mondta neki. – Mindig jó, ha az ember vigyáz a skalpjára. Nekem elég eszem van, hogy ne mutatkozzam pottawattamik előtt, mert ismerem szándékaikat. Azért ügyelj magadra te is! Ügyelj nagyon Peterre, ha hazajön. Ha sokat töpreng, és keveset beszél, figyelj a kevésre, amit mond. Ha azonban mosolyog s barátságos hozzád, félj tőle, mert a skalpodat akarja.”

A MÉHVADÁSZ KÖNYV LETÖLTÉSE vagy ONLINE OLVASÁSA

Kategóriák