Menu

Mário de Andrade: Makunaíma, egy jellem nélküli hős kalandjai

Az őserdő mélyén született Makunaíma, a tapanyumasz-indiánok utolsó sarja, vándorútra indul a brazil őserdő mélyéről, hogy megkeresse elveszett talizmánját.

Lustasága, csillapíthatatlan szerelmi étvágya különös kalandokba sodorja őt az út során, mígnem végül eljut Săo Paulo kőrengetegébe, a modern nagyvárosba, ahol Esunak, az afro-brazil vallás főistenének segítségével és saját ravaszságával legyőzi a Piaimánt, a perui óriást, aki elveszett talizmánját bitorolja.

Részlet a könyvből:

„Alighogy Makunaíma elmúlt hatéves, egy tökkobakban vizet adta neki, és attól fogva ő is úgy beszélt, mint bárki más. Kérte az anyját, hogy tegye le a manióka-gumót, ne reszelje tovább az abrakos tarisznyába, inkább vigye el őt sétálni az őserdőbe. De az anyja nem vitte el, mert nem hagyhatta ott a maniókát, nem bizony. Makunaíma egész nap sírdogált. Éjszakára sem hagyta abba a sírást. Másnap behunyt bal szemmel leste az anyját, mikor lát neki a munkának. Aztán arra kérte, hogy tegye le a kétfülű cirokkosarat, ne fonja tovább, inkább vigye el őt sétálni az őserdőbe. Az anyja nem vitte el, mert nem hagyhatta ott a kosarat, nem bizony. Hanem megkérte a menyét, Zsigé asszonyát, hogy vigye el a gyerkőcét sétálni. Zsigé asszonya igen fiatal volt, és Szofarának hívták. Óvatosan ment oda a kisfiúhoz, de ez egyszer Makunaíma illedelmesen viselte magát, és nem nyúlkált a bájai után. A lány hátára vette a legénykét, és elgyalogolt a folyóparton álló aninga-pálma fáig. A folyó megállt, és édes dallamokat csalt elő a zsavari-pálma levelei közül. Szép volt a vidék, gödények és kárókatonák serege játszadozott a folyóág országútján, ameddig a szem ellátott. A folyópartra érve a lány letette Makunaímát, de a kisfiú egyre csak sírdogált, hogy sok a hangya… és kérte Szofarát, hogy vigye be az őserdő mélyére, a domb lábáig, a lány pedig bevitte. Ám alighogy lerakta őt az ártéri erdő tatorakákái, kontyvirágai és tradeszkanciái közé, a gyerkőce nőni-növekedni kezdett, és egy szempillantás alatt átváltozott daliás hercegfivá. Kóricáltak napestig.”

A MAKAUNAÍMA, EGY JELLEM NÉLKÜLI HŐS KALANDJAI KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák