Menu

Jurkovics János: Itt volnék én otthon

itt-volnek-en-otthonTörténetek a családról: nagyszülőkről  apáról, a katonaságról, a városról, az élet drámai sorsfordulóiról, tűnődésekről és érzésekről. Emberek élettörténetei, különböző élethelyzetekben, történelmi szituációkban. Történetek, amiket az ember otthon, a családi összejöveteleken szokott mesélni. Némelyik szívet szorongat, némelyik megmosolyogtat.

Részlet a könyvből:

Amióta Jenő meghallotta ezt a vagány dumát a kis Mészáros gyerektől, azóta minden meccsen torkaszakadtából kiabálta. A transzparens humorát azonban nem igazán értette. A multiplex szó végképp kifogott rajta. Senkitől nem merte megkérdezni, hogy mit jelent. Ő csak ultiról hallott világ életében, azt játsszák a kocsmában a sánta Baloggal meg Szarka Jóskával. De multiplex?! Az meg mi a rosseb?

A pályát egy letaposott, átjárható drótkerítés választja el a deszkákból összetákolt büfétől, ahol – egyet fizet, kettőt lát alapon – olcsón és nagyon hamar be lehet rúgni. A rizlingszilváni fogy a legjobban. Hogy a világossárga löttynek mi köze lehet a szőlőhöz, csak sejthető. Az íze még megjárja, hasonlít a borhoz, de egyszer a sánta Balog a félig telt műanyag poharába ejtett egy koszos húszforintost. A meccs végére olyan fényes lett az érme, mintha előtte nap verték volna aranyból.

Az idény második hazai meccsén már az első félidő lefújása előtt a büfé felé szedte a lábait Jenő. A szünetben villámgyorsan megszívta magát. Mire a második félidő elkezdődött, lement kutyába. Visszatántorgott a pályára, és a partvonal mellett húzódó vaskorlátba kapaszkodott. Szokása szerint zavaros fejtegetésekbe kezdett a világ dolgairól, de senki nem figyelt rá. Lehuppant a fűre, a hátát egy oszlopnak támasztotta. Csak lassan, kis késéssel követte a szemével az ide-oda pattogó labdát.”

A NOVELLÁSKÖTET LETÖLTÉSE

Kategóriák