Menu

Kőműves Ida: Elveszett mesék

A kötetben 41 novella olvasható, többek között: Ez lánykérés volt?, Öreg fát átültetni, Még egy esély, Az elbaltázott randi.

Részlet az „Akarsz a feleségem lenni?” című novellából:

„Korán érkezett a presszóba, Máté még nem volt ott. Leült egy üres asztalhoz, rendelt egy gyümölcslevet.
Szándékosan jött korábban, mert otthon sem volt maradása. Tulajdonképpen Máté hívta, ő akarta, hogy találkozzanak, nagyon izgatott volt a hangja. Azóta neki sincs nyugta. Mi történhetett? Egy hét múlva lesz az eljegyzésük, már a gyűrűket is megvették, holnap úgyis találkoztak volna. Miért volt Máté hangja olyan izgatott? Mi történhetett? Sorjáztak a kérdések, amire nem tudta a választ.
A fiú pontosan érkezett, a megbeszélt időpontban. Látszólag nyugodt volt, de Ivett észrevette, hogy leplezni próbálja izgatottságát. Történt valami, csak ez motoszkált a fejében. A fiú rendelt magának, és őt is megkérdezte kér-e még egy gyümölcslevet. Kért… máris iszonyúan kiszáradt a torka, nem akarta tovább feszíteni a húrt, rákérdezett.
– Valami baj van?
– Miért lenne, csak látni szerettelek volna! – mondta a fiú kedvesen, aztán meggondolta, hát akkor vágjunk bele.
– A szüleim korainak tartják még a házasságunkat, lakás is kellene, meg kocsi, persze majd ők is segítenek, de szerintük várnunk kellene még két évet, ugye a karrieremet is meg kellene alapozni, még csak most kezdtem dolgozni – a lány egyre nagyobbra meresztette szemeit, mintha nem ugyanaz a fiú ülne mellette, akivel eltervezték a házasságukat, teljesen ellentétes szempontokat sorakoztat fel, mint akkor. Úgy érezte, merényletet követtek el ellene, nem bírja itt tovább, megfullad. Csak annyit mondott halkan.
– Menjünk innen! – már fel is állt, fogta a táskáját és indult kifelé. A fiú előbb nem is értette, azt sem tudta mit tegyen. Aztán otthagyta a pénzt az asztalon a még ki sem hozott italért és a lány után futott. Akkor már ömlött belőle a szó.”

AZ ELVESZETT MESÉK NOVELLÁSKÖTET LETÖLTÉSE

Kategóriák