Menu

Mészáros M. Zsuzsa: Kalapfilozófia

Az öreglányok és az öregfiúk kalandjai folytatódnak. A nyugdíjas klub törzsgárdája naplóbejegyzéseivel mosolyt csal az arcunkra és rávilágít saját bajainkra, hibáinkra.

Eközben alakul ki a kalapfilozófia: bizonyos kor fölött az ember nem nyűglődik a tükörrel. Csak felteszi…

Részlet a könyvből:

„Egy nyugdíjasklub nagyon jó találmány. Az öregek nem ülnek otthon, nem zárkóznak be a maguk lelkébe, hanem élnek, úgy, ahogy kell: társaság, színház, kiállítás, buli. Ilyen volt az ÖTYE. Amikor már a VÉKA (mint Vén Kakasok) egylete is társult, felélénkült a kis csapat. Amikor csatlakozott Retró Robi, az öreg, kék Robur, egyenesen a világ legizgalmasabb nyugdíjasklubja alakult ki.
A legélénkebb kis csoport úgy döntött, hogy részben kiválnak. Úgy, mint kezdetekkor, megszervezik maguknak a külön programot.
Hogy kik is ők? Az alapcsapat. Amelytől az egész társaság olyan nagyon színes volt.
Annuska a maga szürkeségével és állandó kockázatelemzésével, spórolásaival tette hasznossá magát. Bözsike képviselte az öregkort: állandóan feketében járt, özvegységét kimutatva. Igaz, slamposan, divatjamúltan, ahogy félelme is kettős volt: részben attól félt, hogy megtámadják, részben meg önmagától.
Mariska volt az örök fiatalság. Már messziről megismerték rózsaszín kalapjáról, éles hangjáról, billegő járásáról. Jellegzetes mozgása tűsarkú cipőjének és dagadt bokájának szinkronizálhatatlan egymásra hatásának volt köszönhető. Hortenzia, a klub vezetője, maga volt a szabály. Meg a hétköznapi elegancia. Meg a titokzatosság. Amolyan kiskosztümbe bújtatott, csöndes előírás.
A két öregfiú és Robi csak később csatlakoztak. Először Ervin, az obsitos hadmérnök, autóstáskájával, kissé aszott kockahassal, később pedig Jenci, a Robur gazdája, a maga külön életet élő pocakjával, lógó mackónadrágjával, balul sikerült vicceivel.
Ők, hatan, mindjárt az első héten összejöttek egy újjászerveződő gyűlésre. Hol másutt, mint Ervin vidéki nyaralójában? Favágás, ágyszállítás, utaztatás, szállás megszervezve, bogrács előkészítve. „

A KALAPFILOZÓFIA REGÉNY LETÖLTÉSE

Kategóriák