Menu

Szentiday Klára Mária: Alpesi társasutazás

alpesi-tarsasutazasA Ganümédész Utazási Iroda exkluzív programot hirdet kalandkedvelőknek.

A célállomás Ausztria svájci határa mellett található Voralberg tartománya, s a kéthetes üdülés közben a könnyű sétán kívül hegymászásra, libegőn való utazásra, sőt barlangjárásra is lehetőség nyílik. Olyan jól indul minden. Szimpátiák, barátságok, szerelmek szövődnek a hegyóriások körülvette alpesi házban, ám egyvalakiben emésztő, gyilkos gyűlölet ébred.

Haláleset történik; a nyomozással a Budapesti Rendőr-főkapitányság Noszkó Tamást rendőrszázadost bízza meg, ám ő nehezen boldogul az üggyel, ezért egykori főnökéhez, a nyugdíjba vonult Kéri Gyulához fordul segítségért. Az idős rendőrezredes hatalmas szakmai rutinjának, ügyességének és szemfülességének köszönhetően megoldja a rejtélyt, ám vélelmeit nem képes bizonyítani.

A történet egy kéthetes hajóúton folytatódik. A skandináv partok mentén haladó, minden kényelemmel és szórakozási lehetőséggel ellátott tengerjáró megdöbbentő események színhelye lesz. Egy újabb tragédia a szó szoros értelemben az ezredes kezébe adja az óhajtott bizonyítékot, s a sokat megélt nyomozó sikerrel zárhatja le pályafutását. Vagy talán mégsem?

Részlet a könyvből:

„Kéthetes már a megbízatása, azóta egyetlen rohanásban él. A folyó ügyeit sem hanyagolhatja, néhány régebbiről zárójelentést kell készítenie, miközben, mint vakond a puha földbe, úgy ássa bele magát ebbe az exkluzívnak csúfolt utazásba. Nem volt rest, nem lehet ráfogni, hogy henyélt volna, már valamennyi résztvevőt beidézte, és kimerítő beszélgetést folytatott velük. – Nem kihallgatás, csupánmeghallgatás! – figyelmeztette a delikvenseket -, a felettesem utasítására átvettem a kollégámtól az ügyet, tájékozódnom kell, mi történt önökkel abban az alpesi fellegvárban! – Titkon azt remélte, a bizalmaskodó hangvételével feloldja a tartózkodást, s a kérdezettek kiköhögik azt is, amit mindeddig sunyin elhallgattak.

Nehezítette a nyomozást, hogy az incidensek Ausztriában történtek, az osztrák rendőrség végezte el a helyszínelést; intézkedett a halott boncolása és az orvos szakértői vélemény megejtése ügyében; bár a holttest Magyarországra szállítását követően a hazai rendőrorvosok is lefolytatták a szükséges procedúrát. Noszkó, miután végigszemezte a nyomozati anyagot, megállapította, hogy Kerényi csoportja az elmúlt hónapok során igen alapos munkát végezett, többek között lenyomozta valamennyi érintett személy előéletét. Különös dolgok derültek ki… A tíz fő legtöbbjének múltja nem volt éppen szeplőtelen, némelyiküknek – per tangentem – a rendőrséggel is akadt némi dolga. Nem beszélve arról az apróságról, hogy két turistáról kiderült, kábítószert csempészett hegymászás ürügyén Svájcba, mindkettő azóta már az előzetesben ül…

A százados alapos ember volt, napok óta az aktákat bújta, átnézte az ősszel felvett jegyzőkönyveket, összevetette egymással a vallomásokat. Fájdalmára minél tüzetesebben fúrta bele magát a nyomozati anyagba, annál inkább nőtt a megválaszolatlan kérdések garmadája, s egyre kevésbé lett ő maga okosabb; a derék nyomozó kezdte úgy érezni, lassanként összecsapnak a hullámok a feje felett. A meghallgatások során nem mulasztotta el bekapcsolni diktafonját, és utólag több menetben visszahallgatni a rögzített beszélgetéseket. Már diák korában híres volt arról, hogy tankönyveit kivonatolta és tanárai előadásairól feljegyzéseket készített, csak úgy volt képes bármit megtanulni, ha írásban is rögzítette az elsajátítandó anyagot. Ezt tette rendőrként is, s részben ennek köszönhette, hogy társait jóval megelőzve adta le a jelentéseit, könnyűszerrel látva el a cseppet sem szívderítő adminisztratív teendőket.”

AZ ALPESI TÁRSASUTAZÁS KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák