Menu

Earl Derr Biggers: A kínai papagáj

Charlie Chant, a honolului rendőrség főfelügyelőjét látszólag egyszerű feladattal bízzák meg: vigyen el egy értékes gyöngysort Mr. Maddennek, az ismert pénzembernek. 

kinai-papagaj

A különc házi kedvencekért rajongó titokzatos milliomos kockázatos ügyletbe keveredik egy értékes gyöngysorral kapcsolatban, és rá kell döbbennie, ebben az üzletben az ügynök maga a halál. Váratlanul üzenet érkezik a milliomostól: ne New Yorkba, hanem sivatagi rezidenciájába hozzák az ékszert.

Charlie Chan inkognitóban útra kell, hogy átszelje a sivatagot, és választ találjon a kérdésekre, amelyeket egy kínaiul beszélő halott papagáj vet fel…

Vajon mi az oka ennek a hirtelen módosításnak? Miért kiabálja a tanyán lévő papagáj éjnek évadján: „Segítség!… Segítség!… Gyilkos!”? Milyen segítséget nyújt a papagáj az álruhás detektívfelügyelőnek?

———-

„Negyven évvel ezelőtt volt – gyönyörű szép éjszakán, Honoluluban. A Phillimore-palota hatalmas szalonjában, pálmák mögé rejtve az egyik sarokban, Berger hires bandája muzsikált és a sima parketten Sally Phillimore kisasszonnyal táncolt ő – Alec Eden. A fiú minduntalan el-elbotlott, mert még nem ismerte az új táncot: – a two step volt, melyet nemrég hozott Bostonból a „Nipsic” hadihajó mulatós tisztikara. És talán az is hozzájárult a fiatal Alec zavarához és botlásaihoz, hogy a „sziget kedvencé”-vel táncolt.

Vannak, akiket a szerencse, puszta szeszélyből, elhalmoz minden jóval – és ilyen volt Sally Phillimore is. Olyan szép volt, hogy egymagában ez is elég kincs lett volna: de sorsa még mérhetetlen gazdagsággal is megtetézte ezt. A Phillimore-dinasztia karrierjének delelőjén állt: – Phillimore-hajók szelték keresztül-kasul a tengereket, a Phillimore-farmok több ezer holdján sárgulva érett a cukornád, mézédes, gazdag termést ígérve… s ahogy Alec Eden tánc közben lenézett a reá felmosolygó gyönyörű leányra, a szeme rajta feledkezett a legendás hírű Phillimore-gyöngysoron, mely ott pompázott a leány hófehér nyakán. Marc Phillimore hozta Londonból és elfúló lélegzettel tárgyalták szerte egész Honoluluban, hogy mily szörnyű pénzbe került.

Eden, a „Meek and Eden” kizárólagos cégtulajdonosa, még egyre némán bámult ki a ködbe. Jól esett neki újra átélni annak a hawai-i éjszakának emlékeit… Varázsos éjszaka volt, levegője balzsamos az exotikus virágok illatától, a messze távolból odahallatszott a hullámverés tompa muzsikája, ahogy morajló táncát sírva járta a kék óceán hűvös árja, körülötte pedig szilajon harsant fel a vértforraló zene, elnyomva a táncoló, flörtölő párok boldog kacagását… És Eden Alec ujra látta Sally kék szemeit, ahogy fölmosolyogtak rá és látta – de most már más szemmel: hiszen közel járt a hatvanhoz és kereskedő volt
– a mesés szépségű gyöngysort, ahogy ott pihent a Sally hófehér keblén, enyhe tűzzel ragyogva a villamos körték fényében…”

 A KÍNAI PAPAGÁJ KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák