Menu

Edgar Wallace: A Három Igaz Ember (A gyilkos fekete mamba)

A KÖNYV LETÖLTÉSE 

mambaA szerző egyik legremekebb műve a „The Three Just Men”, azaz A Három Igaz Ember. Magyar nyelven „A gyilkos fekete mamba” címen vált ismertté.

London lakói rettegnek a fekete mamba gyilkos harapásaitól. A kígyó sorban szedi áldozatait, London kiváló polgárait. A tetemeken nem látszik más külsérelmi nyom, mint két tűszúrásnyi sebecske, közel egymáshoz. A halál oka: kígyóméreg. A Scotland Yard bűntényre gyanakszik, de gyanúját sem tények, sem bizonyítékok nem támasztják alá…

A Három Igaz Ember – Manfred, Gonsalez és Poiccart, akik az igazság lovagjai és törvénytelen őrei  – nem gyanakszanak, hanem cselekszenek. Megindul a hajsza a valódi gyilkos után, amely nem csúszómászó, hanem a zseniális Oberzohn professzor, akinek legyőzése többet kíván, mint herpetológiai – csúszómászókkal foglalkozó tudomány – szakértelmet. A Három Igaz Ember a saját módszereiket használva derítik fel az igazságot és hozzák meg – az írott törvénnyel nem törődve – ítéletüket.

„Leon elővette villamos zseblámpását és gyors egymásutánban háromszor belevillantotta a sötét éjszakába… Ez volt a jeladás. De, nagy meglepetésére, csak két bandita indult el a villa felé, a már előttük járó harmadik után. Nyilvánvalóan nagyon biztosak voltak a maguk dolgában s valószínűleg az volt a megállapodás, hogy Cuccini minden akadályt elhárít, mielőtt a jelt megadja.

A villa még a XVII. században épült és az ebédlőben – alighanem a zenészek számára – kis karzatot is emeltek, egészen fönt, a mennyezet alatt. Ez a karzat éppen szemközt volt a dolgozó-szoba ajtajával, úgy, hogy ha ez az ajtó nyitva volt, akkor a karzatról mindent lehetett látni, ami a dolgozó-szobában történt. A karzaton magán vastag, összehúzható függönyök voltak és Leon ezek mögé rejtőzött, mihelyt megadta a jelet. Innen látta, hogy két bandita egyenesen a dolgozószobába megy, a harmadik pedig, bizonyára őrt állani, a hall ajtajában maradt.
A két fickó, mihelyt a dolgozó-szobába ért, rögtön fölcsavarta a villanyt és munkához látott. A harmadik végigment a hallon, sőt benyitott a folyosóra is és halkan szólítgatta Cuccinit. Mikor semmi választ nem kapott, morogva tért vissza a helyére. Nemsokára még egy haramia jött oda a hall küszöbén őrt álló fickóhoz.”

A KÖNYV LETÖLTÉSE 

Kategóriák