Menu

J. Carasoni: A követség árnyai

kovetseg-arnyaiBécs egy képzeletbeli külképviseletén, a Dakon Nagykövetségen kezdődik a történet.

A munkába igyekvő külügyi alkalmazott, Natasa Gerenkova az irodában találja a portás, Ványa Csereskov holttestét egy széken ücsörögve. Alig pár percre rá még egy holttest kerül elő. Az áldozat a követségi sofőr, Iljics Laturec.

A számítógép bekapcsolásakor a tettes üzenete jelenik meg kísérteties, gót betűkkel. Az áldozatok nevei mellé apró keresztet biggyeszt, mondanivalóját pedig „A Követség Árnyai” álnévvel látja el.

Az ügyben a nyomozást Kolja Oblamov hadnagy kezdi meg. A nyomozás megkezdésekor még sem a hadnagynak, sem másnak nincs sejtése a Lényről, aki határozott küldetéssel manifesztálódott a bécsi Kahlenbergi úton…

Részlet a könyvből:

„Kolja elismerően nézett barátjára. Ez igen, ez már a régi Mihail. Elindult Natasa fülkéjébe, bárcsak a lány ne követné! Egyrészt nyugodtabban tudna körülnézni, másrészt ez azt is jelentené, hogy Natasának nincs titkolnivalója, nem izgatja, hogy mit talál a rendőrhadnagy a holmijai között. Pedig talált! Egy gyógyszertári üveget, „Conium” felirattal. Az üveg majdnem félig volt. Kolja visszament Olga szobájába, ahol Natasa üldögélt és kedvetlenül rakosgatta a kérdőíveket az útlevelekbe. Kolja megmutatta neki, hogy mit talált, de Natasa a fejét rázta: ő soha nem látta még ezt a különös, régi üveget. Sötétbarna metszett üveg volt, benne valami egérvizelet-szagú folyadék. Ahogy Kolja beleszagolt, a mérget ivó Szókratészt látta maga előtt. Hogyan került a lány fülkéjébe ez a régi üveg, meg az elhalt portás fogsora? Költői kérdés, amire nincs válasz, de neki mégis meg kell találnia a magyarázatot. Letette az üveget Natasa asztalára és abban a pillanatban a lány gyűrűsujján a denevér villogni kezdett. Tisztán látta! Natasa elhúzta a kezét az üveg közeléből és gyorsan zsebre dugta. Lopva Koljára pillantott, de a rendőr arca kifejezéstelen volt, mintha nem vett volna észre semmit.

Olga megszállottan dolgozott, neki készen kellett lennie az útlevelekkel, hiszen a többiek rá vártak, addig nem tudtak haladni. Natasa képtelen volt rá, hogy dolgozzon, a félelem lassan sejtről sejtre terjedni kezdett az egész testében. A portás az ő fülkéjében lelte halálát, ajándékként hátrahagyva arany fogsorát. Most meg ez az üveg! Mi lehetett benne? Úgy néz ki, mintha méreg lenne, rajta van a halálfej. Vagy nincs? Nem merte megfordítani az üveget, ezek még képesek és becsukják és megkínozzák, és akkor ő azt is bevallja, amit soha nem követett el, mert nem bírja a szenvedést. Egy fogkezelés hetekkel előtte tönkre tudja tenni a napjait. Úgy érezte, a vérkeringése megszűnt, megtapogatta a pulzusát, semmi! A nyakán kitapogatta az ütőeret, mintha az asztalt tapogatná, az sem dobogott. Csoda hogy él, így pulzus nélkül. Érezte, fel kell állnia, különben lezuhan a székről. Ez az átkozott rendőr árgus szemekkel figyeli, ennek mindenki gyanús. Tett egy pár lépést a jégszekrény felé.”

A KÖVETSÉG ÁRNYAI KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák