Menu

Ali, a gyáva vitéz – Kurd népmesék

A kurd nép is létrehozta saját szájhagyományát s benne olyan varázsmeséket, mint a hős Aszlán története vagy Ali vitézé, aki tulajdonképpen gyáva ember volt, de elszánt és hűséges felesége segítségével legyőzte a medvét, a farkast és a gonosz dzsint is.

Mindannyian jót mulatunk a buta, pöffeszkedő padisahon, akit könnyűszerrel kijátszott a hős Kor-ogli, s elrabolta tőle féltve őrzött lányát.

ali-a-gyava-vitezIzgalommal követjük, beteljesedik-e a jóslat, amely szerint a pásztor tizedik fia a hatalmas főúr veje lesz, s nem okoz kisebb feszültséget az sem, ha a találékony öregembert követjük tolvajfogó éjszaki útján.

Az érdekes, fordulatos meséket Pór Judit fordította, az illusztrációkat Keresztes Dóra készítette.

Részlet a könyvből:

„Az oroszlán meg az egér

Történt egyszer, hogy az oroszlán, az állatok padisahja, meg a kicsi kis egér egymás szomszédságában laktak. Az oroszlán kevély volt és méltóságteljes.

Mikor az erdőben sétált, senkit sem méltatott figyelemre, senki köszöntését nem fogadta. Látja egyszer a kicsi kis egér, hogy arra megy az oroszlán, siet elébe, hogy köszöntse, hogy váltsanak már egy-két jó szót.

„Nem illik hozzám, az állatok hatalmas padisahjához, hogy egy senkiházi egérrel társalogjak” – gondolta magában az oroszlán, azzal elfordult és tovább ment.

Megbántódott az egér, hogy ilyen barátságtalan a szomszédja. Nem is ment ki többet elébe.

Egyszer csak eltűnt az oroszlán. Eltelik egy nap, eltelik két nap, és hát csak nem bukkan fel azon az ösvényen, ahol mindig sétálgatott. „Biztosan megbetegedett az én szomszédom” – gondolta az egér. Harmadnap elhatározta, hogy meglátogatja. „Akármilyen barátságtalan, azért a bajban csak nem hagyom el.”

Futott az egér az erdőn át az oroszlán háza felé – hát egyszer csak hallja ám, hogy valaki nyöszörög a közelben. Kiment a tisztásra, és meglátta az oroszlánt. Az ösvényen feküdt és nyöszörgött. Az egyik mellső lába beszorult egy vaskaptányba. Lesoványodott a hatalmas oroszlán, háta, mancsa csupa horzsolás, karmolás: sokáig küszködött a kaptánnyal, de csak nem bírt kiszabadulni, és egészen elgyengült.

– Mi történt veled, kedves szomszéd, miért nyöszörögsz olyan fájdalmasan? – fakadt sírva az egér.

– Hát nem látod, hogy megfogott a kaptány? Harmadnapja kínlódom, de nem bírok kiszabadulni belőle. Erős kötéllel hozzá van kötve a kaptány a fához. Ha megtalálnak a vadászok, búcsút mondhatok az életemnek. Segíts rajtam, szomszéd, rágd el a kötelet, nem felejtem el, amíg élek!
Az egér megsajnálta az oroszlánt. Rágcsálni kezdte a kötelet az éles fogával, el is rágta, és az oroszlán kiszabadult.

Attól fogva nem fordult ám el, mikor az egérrel találkozott, hanem előre köszönt neki.”

AZ ALI, A GYÁVA VITÉZ MESEKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák