Menu

Radó Vilmos: Magyar gyermek- és népmesék (Második gyűjtemény)

A Radó Vilmos által összegyűjtött magyar gyermek- és népmesék második kötetében 19 mese található, többek között: Csali mese, Fehérlófia, Az már nem igaz!…

A MAGYAR GYERMEK- ÉS NÉPMESÉK MESEKÖNYV LETÖLTÉSE

magyar-gyermek-es-nepmesek-rado-vilmos-2

Részlet „A vitéz szabó” című meséből:

„Volt egyszer egy korhely szabómester, akinek egész álló nap csupa dinom-dánom s aki egyre ivott, mint a kefekötő. Biz ő kigyelme addig ivott, míg utóljára házát, szőlejét, pincejét, marháit, utóljára még az ingét is beitta. Mikor már sok volt a rováson, azt se mondta hogy befellegzett, hanem szépen odább állott és szárazon vitte el az irháját.

Csak mén, csak mendegél, egyszer egy nagy vadon erdőbe ér, ahol egy árnyékos helyen lepihen s szép csendesen el is alszik.

Csak alszik, csak alszik. De a legyek, amelyek itt szinte rajzottak, úgy meglepték a mi szabómesterünket, hogy majdnem fekete lett tőlük.

Itt a szabó fölébred, a homlokára csap s egy ütésre hét legyet agyonütött. Hogy ím szabó volt, tű és cérna volt nála. Levette kucsmáját s aranyos fonállal cifrán kipitykézte ezt a mondást: „Egy csapásra hetet, pedig még nem is haragudtam.”

Azután ment, mendegélt hetedhét ország ellen. Egyszer a királyi rezidenciába ért. Hát olvassák a kucsmáján: „Egy csapásra hetet, pedig még nem is haragudtam.” Ennek bizonyosan valami hírneves vitéznek kell lennie, ha egy csapásra hetet agyonütött, pedig még nem is haragudott. Hátha még haragudott volna! Itt a szabót bevezetik a király színe elé, fogadják nagy szívesen, kínálják nagy erősen s mindjárt az első székbe ültetik. A szabó megörül a nagy tisztességnek, hányja-veti, teszi magát s ugyancsak begyesen ül az első székben.”

A MAGYAR GYERMEK- ÉS NÉPMESÉK MESEKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák