Menu

Csics Gyula: Magyar forradalom 1956 – Napló

csics-gyula-magyar-forradalom-1965Egy 12 éves fiú 1956-os naplója, melyben saját kézzel írt leírást, saját kézzel készített rajzokat, saját kézzel szerkesztett térképeket találunk. Bejegyzéseket az 1956-os Blaha Lujza térről, az utcáról, a házról, a gangról, a rádió híreiről. Amit a tizenkét éves fiú látott, a rádióból, a szüleitől, a szomszédoktól hallott, amit a barátjával megbeszélt, amit az újságból elolvasott.

Tüntető tömeg, utcai harc híre, felnőttek elbeszélései, szövegben, rajzban, sőt térképein is megörökített sétái, hegedűórája és születésnapja, a város, amit lát, és a város, amit Jancsival papíron, térképen elképzel.

Részlet a könyvből:

„1956. X. 23. Kedd.
A DIÁKOK TÜNTETÉSE

Reggel anyuval a temetőbe indultunk. Először a Papp utána a Fabsics nagypapához mentünk. Fabsics nagypapa sírja nagyon száraz volt, s ezért megöntöztük. Ezután hazajöttünk, és én megcsináltam a leckét és hegedültem.
1h-ra iskolába mentem. Az első óra, énekóra a tanárnő dolgai miatt elmaradt. Ez idő alatt én hazaszaladtam az orosz röpdolgozatokat aláiratni. Ezen az órán Pinke I. mesélt. A második órán felolvasták a földrajz dolgozatokat, amely nekem 4/5-re sikerült. Orosz órán én is feleltem 5-re. A mértan és a magyar óra feleléssel tellett el. Utána még osztályfőnöki óra is volt. Elrendeztük az ülést.
1/4 7.-kor jöttem haza. Eddig nem hallottam se nem láttam semmit. Mikor hazaértem Kati azt mondta, hogy az emberek tüntetnek. Én erről még nem hallottam semmit, csak tegnap mondta be a rádió, hogy Szegeden a diákok tüntetnek és lengyelországban is felkelés volt. Góré olvasta a Szabad ifyuság röpiratát. Én is elolvastam. Ez a diákok tüntetéséről szólt. Mikor az utcára mentem láttam, hogy a „Corvin”-nál három nagy teherautó vitte az egyetemistákat. Az autó tetején egy fiú állt és ezt kiabálta a többiekkel: Ruszkik haza! Elég volt a Rákosikból! Ne csináljunk semmit késve Nagy Imrét a vezetésbe!”

A MAGYAR FORRADALOM 1956 – NAPLÓ KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák