Menu

Stephen Butler Leacock: A Mauzóleum Klub

mauzolum-klubTartalom

Klubélet Plutoriában
Egy kis vacsora
A magas pénzvilág varázslója
Mr. Tomlinson fel- és letartóztatott emberbarátsága
Mrs. Rasselyer-Brown és az indiai Yahi-Bahi Társaság
Mr. Peter Spillikins szerelme
S. Asaph és S. Osoph, a két szomszédtemplom
A nagytiszteletű dr. Uttermust Dumfarthing
Harc a tisztakezü városi közigazgatásért

Plutoriában, a képzeletbeli amerikai milliomosvárosban járunk, ahol Mr. Lucullus Fyshe, a Népúti és Külvárosi Lokomobil RT. és a Köztársasági Szóda és Szifontársaság felügyeleti bizottságának elnöke szigorúan társadalmi formák között garázdálkodik, Mrs. Rasselier-Brown, a milliomos fa- és szénnagykereskedő unatkozó neje, 300 legintimebb barátnője, Mr. Snoop a széplélek, id. Mr. Furlong, a Hozsánna Síp és Gőzorgona Egyesület elnöke és mások társaságában. Mr. Spillikins hülye, milliomos, ifjú rövidlátó és ezért minden nőben tündért lát; Mr. Asmodeus Boulder gyanús üzleteket köt, Tomlinson, a pénzügyi zseni a plutoriai egyetem díszdoktora lesz, a már említett széplélek Mr. Snoop Buddhát akarja asztralizálni, a régi korrupt közigazgatás helyébe magukat választatják meg, és a cselekmények s a fejetetejére állított események összevisszaságában mindenki kedvére éli világát.

Részlet a könyvből:

„A Plutoria Avenuen vagy annak közelében naponta lehetett látni a kis Spillikins urat, amint négy nagy fiával sétál, akik éppen annyi idősek mint ő.

Illetve, hogy pontosak legyünk: Mr. Spillikins huszonnégy éves és legidősebb fia legalább is húsz. Életkorukat nem lehet határozottan megállapítani, mert anyjuk egy szörnyű szerencsétlenség következtében elvesztette erre vonatkozó emlékezetét. Ez még akkor történt, amikor a fiúk Mr. Wachem iskolájában, Tenesseyben, rendkívül tehetséges tanulóknak számítottak és anyjuk, Mrs. Everleigh, a telet a Rivierán töltötte. Egészségi szempontokból, sajnos, nem engedhette meg magának, hogy fiai vele legyenek. De most már, hogy Mrs. Everleigh ismét férjhezment és Mrs. Everleigh-Spillikins lett, nem kell a fiúkat Mr. Wachemnél hagynia. Most már Mr. Spillikins is vigyázhat rájuk és elviheti őket sétálni.

Mr. Spillikins többnyire kis fekete kalapot és cutawayt hord. A fiúk viszont Eton-kabátot és fekete nadrágot, amely anyai kívánságra mindig kissé rövid. Mrs. Everleigh-Spillikins ugyanis tisztában van azzal, hogy eljön majd egyszer a nap – majd úgy tizenöt év múlva -, amikor fiai már nem lesznek gyermekek. De addig olyan jó tudni, hogy még mindig az ő kis fiai. Bob a legidősebb, de Sib, a legfiatalabb, a legnagyobb, ezzel szemben Willi, a harmadik, a legunalmasabb, bár erre vonatkozólag eltérnek a vélemények, vannak, akik azt állítják, hogy Gibb, a második, egy kissé még tompább eszű. De annyi biztos, hogy mind a négyen kitűnően megértik egymást és jó pajtások.”

A MAUZÓLEUM KLUB KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák