Menu

Alexandre Dumas: Amaury

amauryAmaury de Leoville, árván marad, fiatal és gazdag, pályakezdő francia diplomata. Amauryt felkarolja édesapja barátja, M. d’Avrigny. M. d’Avrigny egyedül neveli törékeny szőke lányát, Madeleinet, valamint az árva, sötét hajú Antoinette-t.

Amaury és Madeleine között szerelem gyullad, de eközben Antoinette is beleszeret Amauryba.

Amaury megkéri M. d’Avrignytól Madeleine kezét, de a férfi megtagadja a fiú kérését, és kidobja a házából. Egy idő után M. d’Avrigny miután jobban átgondolja a dolgot, rájön, hogy a döntése ésszerűtlen volt, így belegyezik az esküvőbe.

Madeleine beteg, tuberkolózisban szenved, így az esküvő mégis elmarad. Madeleine rájön, hogy Antoinette is szerelmes a fiúba, ezért féltékeny lesz rá, sértésekkel illeti. De később Madeleine úgy dönt, hogy tisztességtelen ez a magatartása Antoinettetel szemben, ezért a lány megbocsátásáért könyörög, amit el is nyer.

Madeleinenek nagy fájdalmai vannak a betegsége, valamint apja, Antoinette és Amaury miatt. Amaury öngyilkosságot tervez, de Madeleine lebeszéli róla.

M. d’Avrigny egészsésgi állapota megromlik, ebben közrejátszik a bánat és a magány is. Amaury diplomácia küldetésbe utazik.

Mivel M. d’Avrigny eleget kíván tenni szülői kötelességének halála előtt, ezért megkéri Amauryt, miután hazatért, legyen Antoinette gyámja, továbbá találjon megfelelő társat a lány számára. Két szalonképes udvarló is feltűnik a színen: a fiatal márki és Amaury barátja, Philip.

Amaury közben rájön, hogy beleszeretett Antoinette, ezért Philipet kihívja párbajra. Philip elfogadja a kihívást, annak ellenére, hogy soha nem volt a kezében sem kard, sem pisztoly. A párbaj során Philip Amuary kalapját találja el, Amaury pedig Philip kalapját lövi keresztül. Ráébrednek, hogy gyerekesen viselkednek, ezért békességet kötnek.

M. d’Avrigny Antoinettere és Amauryra esküvőjére áldását adja, majd meghal. Végül a két fiatal házzaságot köt és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

AZ AMAURY KÖNYV LETÖLTÉSE SPANYOL NYELVEN

Kategóriák