Menu

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

jekyllUtterson Londonban élő ügyvéd, akinek a figyelmét felkelti egy bizonyos Mr. Hyde. Az ügyvéd meg van győződve róla, hogy Hyde, a barátja életére akar törni, aki nem más mint Dr. Henry Jekyll. Az orvos és tudós Jekyll kutatásai egy idő után a misztikus és transzcendentális irányban fordulnak, amit másik barátja és kollégája Lanyon, nem néz jó szemmel.

Jekyll tudományos áttörést ér el, amely kezdetben örömmel tölti el. Idővel, azonban a dolgok irányítása kicsúszik a kezéből és nem tudja befolyásolni a bekövetkező eseményeket. Dr. Jekyll hamar ráébred saját kettősségének tudatára. Kettős emberi természetnek hívja. Az egyik a jó, a másik pedig a rossz. Felfedez egy szert, amellyel a másik énje testet tud ölteni. A szert csak sok töprengés után meri kipróbálni. Legnagyobb megdöbbenésére az átváltozás után sokkal jobban érzi magát, pedig tudja, hogy ez az énje színtiszta rossz. Amikor Hyde alakjában van, úgy érzi, bármit megtehet, és meg is teszi. Jekyll elborzad Hyde tettei előtt, de úgy gondolja, hogy azokért egyedül Hyde felelős. Ha lehetett jóvátette Hyde bűneit.

Régi barátja, Utterson, a végsőkig kitart mellette és komornyikjára, Poole-ra, is számíthat a legnehezebb pillanatokban.

A SPANYOL NYELVŰ KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák