Menu

Benedek Elek: Nagyapóéknál – Egy fiú naplójából

Hat gyermek és szüleik, az egész család utazik Pestről Székelyföldre, hogy meglátogassák rég látott nagyszüleiket. Az elmúlt szép napok kedves élményeit a legnagyobb fiú, Bandi lejegyzi naplójába. 

Megismerhetjük a hegyek lábánál megbújó kicsi falu, Bacon lakóit, a helyi szokásokat és a mindennapi élet tevékenységeit. A bölcs nagyapó történeteiben szerepel a hunok sírjáról, a Szent Anna-tó keletkezéséről, az almási barlangról és a Bálványos vár építéséről szóló mondák.

Részlet a könyvből:

„De csakhamar meggyőződtünk, hogy könnyű a beszéd, de nehéz a munka. Mikor mi a rétre értünk, ameddig csak a szemünk ellátott, kaszálták a füvet, forgatták, rázogatták a lekaszált, száradó füvet. Csak úgy harsogott a fű a kaszák nyomán, asszonyok, leányok vidám dalolás közt gyűjtötték a szénát s közbe-közbe megállottak s úgy néztek minket: ni, ni, a pesti gyerekek is szénát gyűjtenek.

A nagyapó rétjén kaszások és szénagyűjtők dolgoztak egyszerre s oda állottunk mink is kicsi villáinkkal, gyűjtöttük a napszámosoknak, azok meg boglyába rakták. A nagyapó mindig köztünk totyogott, s egyre biztatott: rajta, rajta, gyerekek! Úgy, fiam, úgy. Aztán oda-odafordult a napszámosokhoz: meglátják kendtek, hogy egy döglött juh egész télen megél abból a szénából, amit az én unokáim összegyűjtenek.

– Meg abból, – mondta egy asszony, – még hét döglött juh is!

Mikor nagyjában össze volt gyűjtve a széna, elővettük a gereblyénket, de már a gereblyézés sehogyse akart menni. Úgy látszik, tudomány kell ehhez is. Egyik kézzel meg kell fogni a gereblye nyelének a végét, a másik kéz minden húzásra hirtelen végigszalad a gereblye nyelén s minden húzásra egy-egy lépéssel előbbre kell haladni. Roppant ügyetlenek voltunk ebben s mindegyre megbotlottunk a gereblyében.”

A NAGYAPÓÉKNÁL KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák