Menu

David Herbert Lawrence: Lady Chatterley és a kedvese

lady-chatterlayClifford Chatterley és Constantia Reid egy hónapja házasok, amikor a férj visszakerül a frontra, ahonnan rokkantan, két lábára bénán és a szerelemre örökre képtelenül szállítják haza. Constance, a felesége huszonhárom éves, Clifford huszonkilenc. Clifford sebzett vad, de Connie szenvedélyesen ragaszkodik hozzá.

Cliffordban nagy az élni akarás vágya. Életben marad: testének diribdarabjai összeforrnak. Két évet tölt kórházban, akkor gyógyultnak nyilvánítják, s visszatérhet az életbe, de testének alsó fele, csípőtől, mindörökre béna marad.

1920-as évben járunk. Clifford és Constance hazaköltözik Wragby Hallba, a családi fészekbe. Időközben meghal a férfi apja, és Clifford baronet lesz: Sir Cliffordnak szólítják, Constancet pedig Lady Chatterleynek.

A Chatterley-k meglehetősen elhagyatott házában, eléggé szűkös jövedelemmel kezdik meg házaséletüket. Clifford nővére más helyen telepedik le. Közeli rokon nincs több. Az elsőszülött fivér elesett a háborúban.

Clifford örök életre megnyomorítva, s azzal a tudattal, hogy gyermeke nem lehet, azzal a szándékkal tér meg a füstös Közép-Angliába, hogy fenntartja a Chatterley nevet, ameddig lehet.

Clifford nem egészen elesett. Kerekes székével szabadon közlekedik a házban, motorral felszerelt rokkantkocsijával körbejárhatja a kertet, a parkot. A parkra nagyon büszke, bár soha nem mutatná.

A szenvedésre való képessége eltompult. Élénk kedélyű marad és vidám, az arca pirospozsgás, kék szeme kihívó, eleven. A válla széles és erős, a keze hatalmas. Drága ruhát és elegáns Bond Street-i nyakkendőket hord. Mégis, figyelő tekintetében ott ül a nyomorékokra jellemző tétova üresség.

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák