Menu

Krúdy Gyula: Napraforgó

A történet két helyszínen játszódik: az egyik Budapest, főként éjszaka, a másik pedig a Nyírség. Főhőse Evelyn, szerelme, a dzsigoló Kálmán, az Evelynbe szerelmes, becsületes és magányos Álmos Andor, és a különös pár: a forróvérű Maszkerádi kisasszony és a démoni Mr. Pisztoli, aki már három feleségét juttatta elmegyógyintézetbe. A szereplők bonyolult szerelmi viszonyai végül Pistoli halálához, Kálmán és Maszkerádi távozásához, és Andor és Evelyn nyugodt szerelmével végződnek.

krudy-gyula-napraforgoRészlet a könyvből:

„A kisasszony az ágyban feküdt és regényt olvasott a karos gyertyatartó mellett. Valami nesz hallatszott a házban; mintha valaki járkálna a távoli szobákban. A kisasszony leeresztette a regénykönyvet és figyelt. Az óramutató fáradtan közeledett éjfél felé, mint egy hegyre kapaszkodó élet.
Evelin kisasszony húszesztendős volt, már féligmeddig elsírta első szerelmét, csak néha suhogott el a felszélben hintázó sirályként egy-egy emlékezés az ifjúra, aki önkezével akart véget vetni életének; egyébként egészséges, nyugodt, komolykodó nő volt; nyáron fehér ruhában, télen feketében járt; vallásos volt, mert ősszel elment a ferenciek templomába és nyáron áhitatosan kapált a vidéki földjein; azt gondolta, még nagyon boldog lesz valamiképpen, ugyanezért nyugodtan látta tovatűnni a napokat.
Az éjféli zaj megriasztotta.
Nem emlékezett hirtelen, hogy bezárta volna a hálószobája ajtaját. Ámde a tapétaajtó, amely a fürdőszobába
nyílott, bizonyosan bezáratlan. A szemét merően a tapéta-ajtóra függesztette. Aztán halkan kibújt a paplan alól és mezitláb az ajtóhoz osont. Itt megrettenve vette észre, hogy a kulcs az ajtó túlsó oldalán van. Mielőtt gondolkozhatott volna, csendesen megmozdult a rézkilincs. Oly halkan ment lefelé, mint a koporsó a sírgödörbe. Látszik, hogy gyakorlott kéz fogja odakünn a kilincset, aki zajtalanul tud bánni a zárakkal.”

A NAPRAFORGÓ KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák