Menu

Kuncz Aladár: Felleg a város felett

Ez a regény egy nagy, három részből álló trilógiának az első regénye. Kuncz Aladár e trilógiának csak első regényét írhatta már meg, mert virágzó férfikorában történt halála miatt a trilógia másik két része örökre megíratlan maradt. 

felleg-a-varos-felett-kuncz-aladarSzentgyörgyi Tamás és Abáty Klára közötti tiszta és szép érzelmek kifejtése a cselekmény központi szerepe, s a többi cselekmény is e köré rendeződik.

Részlet a könyvből:

„Vette kalapját, kabátját. Revolvert tett zsebébe. Mindenre el volt szánva. Szinte futva érkezett a főispáni házhoz, ahol a kapú előtt meg kellett torpannia, mert négy lótól húzott csukott kocsi robogott ki rajta.

A kocsi ablaküvegén át egy pillanatra feltünt Klára szomorú, sápadt arcéle. A lány nem is látta Tamást. Szeme valahová messzire tévedt…

Mire Tamás két karját kinyújtotta, a kocsi már messze vágtatott a monostori úton.

Vége volt. Tamás éles fájdalmat érzett szivében. Többet ragadtak el tőle, mint szerelmét. Elvitték hitét az életben s önmagában. És vele hagyták a marcangoló vádat, hogy mindennek ő az oka, mert gyáva, kishitű volt a szenvedély szavát követni. Ó, most nem lehetett többé érvelni, az ellenvetések és meggondolások védőfala mögé bújni. Előtte volt a káprázatos, vakító jelenség; csak ki kellett volna érte kezét nyújtania. De nem merte odaadni magát az érzésnek. Nem bírt egy tettben, az annyira keresett és áhított cselekvésben felolvadni! Elárulta önmagát, elárulta a felsőbbleges, a többifelé emelkedő embertipust, amelynek keresését élete céljául tűzte ki… Ő is csak olyan hitetlen és megalkuvó volt, amilyenek ma mind az emberek…”

FELLEG A VÁROS FELETT KÖNYV LETÖLTÉSE

PDF                                     EPUB

Kategóriák