Menu

Mihail Jurjevics Lemontov: Korunk hőse

korunk-hoseA történet elbeszélője a hegyeken akar átkelni. Menet közben találkozik egy idős katonával, Makszim Makszimiccsel. Beszélgetni kezdenek az út alatt. Az öregember elmesél egy igazán izgalmas történetet, melynek főszereplője Pecsorin, aki egy fiatal, gazdag, nemes katonatiszt. Az ott élő ázsiai népek meghívják őket az egyik esküvőjükre, amelyen Makszim Makszimics Pecsorinnal együtt meg is jelenik az eseményen. A házigazda kisebbik lánya, Bela is az esküvőn tartózkodik, és egy dalban szerelmet vall Pecsorinnak. Pecsorinnak megtetszik a lány, bár a férfi nem a hosszú szerelme híve. De van az esküvőn egy másik férfi is, Kazbics. Őt is elvarázsolja a lány szépsége. Kazbics betyár, akinek van egy olyan lova, ami az összes helybelinek az álma. Bela bátyjának is. A báty próbálja megvesztegetni Kazbicsot, hogy adja neki a lovat Beláért cserébe, de Kazbits, akinek a ló a legfontosabb a világon, nem megy bele az alkuba. Makszim Makszimics kihallgatja ezt a beszélgetést, és mikor Pecsorinnak elmondja, egyből megfogalmazódik benne a gondolat, hogy hogyan szerezze meg magának Belát.

Egyik nap elcsalogatja Kazbicsot a táborukba, erre az időpontra elhívja Bela bátyját is, aki hozza húgát megkötözve. A lányt átadja Pecsorinnak, a csodalovat pedig elköti míg Kazbics Makszim Makszimiccsel beszélget. Mikor ez kitudódik, Kazbics célja a bosszúállás lesz Pecsorinnal szemben.
Bela és Pecsorin végül egymásba szeret, de ez nem megy zökkenőmentesen, mivel Bela vallása miatt nem akar Pecsorinnal lenni. A lányt a családjához vissza küldeni lehetetlen, mivel akkor apja vallásuk szerint megöli. Pecsorinnak hetekbe telik, mire a lányt magához édesgeti.
Már hónapok óta élnek együtt, mikor Pecsorin kezd elhidegülni Belától. A lány emiatt nagyon szomorú, és Makszim Makszimics sétálgat vele, hogy felvidítsa. Ekkor észreveszik, hogy Kazbics ott ólálkodik az erődítmény előtt. Pecsorin megtiltotta, hogy Bela a fal közelébe menjen. De egyik délután, mikor Pecsorin és Makszim Makszimics  vadászni megy, Bela ismét kimegy a tisztásra, és ekkor Kazbics elrabolja. Pecsorin kétségbeesetten szalad megmentésére, de a lányt leszúrta a férfi, és elmenekült…

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák