Menu

Móricz Zsigmond: Árvácska

árvácskaÁllami Árvácska nevelőszülőknél, Dudáséknál nevelkedik, akik tanyán laknak. Csöre, így hívják Árvácskát, ezt a nevet adták neki a nevelőszülők. Naphosszat tehenet őriz a pusztán, ellát mindenféle munkát, amit nevelőszülei rábíznak.

Sanyarú sorsa van a kis Csörének, munkájáért cserébe jó szó helyett verés jár. Dudáséknak hat saját gyermekük van, Árvácska együtt nevelkedik velük. De míg a saját gyermekek iskolába járnak, addig Csöre meztelenül jár, dolgoztatják reggeltől estig. Dudásné még az államtól kapott ruhákat is elveszi tőle. Jó lesz az az ő Rózsijának. Csakhogy hamar kiderül, hogy Csöre tanköteles létére nem jár iskolába, ezért megjelenik a nagysága a gyermekotthontól és elveszik Dudáséktól a gyereket.

Szegény kis Csöre reménykedik, hogy jobb sora lesz más családnál, de nem így történik. Verőék is ütik-verik a kislányt, szolgaként bánnak vele. Hiszen kinek kell a szegény világban még egy állami is? Még egy éhes száj? Így meg ingyen dolgoztatják, sőt még az állam is fizet valamicskét a „nevelésért” cserébe.

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák